Уж е лято, а децата боледуват тежко. Ето защо

Уж е лято, а децата боледуват тежко. Ето защо
Снимка: iStock

Ако си мислите, че лятото е време само за почивка и иху-аху с децата, лъжете се. Децата боледуват и то по-тежко в горещите дни, представете си малкото с висока температура как не може да се охлади от заобикалящият го въздух също с толкова градуси. Разболяването лесно се случва - по курорти, молове и детски площадки се струпват много деца, едно болно разболява десетина. Високите температури потискат имунната система и малки и големи лесно се разболяват от „зимни“ болести като възпалено гърло и бронхити дори през лятото. Хитът, разбира се, са повръщането и разстройството. Те водят до бързо обезводняване, особено при най-малките. Жегата обезводнява дори здравите деца, те дишат учестено и се потят, тоест губят течности през кожата и чрез дишането. Затова децата трябва да пият повече вода от обичайното. Много често родителите сами си навличат неприятности:

Слънцето в умерени дози е изключително полезно за здравето –синтезира се вит.Д, бори депресиите, човек се закалява. Но силното слънце потиска имунната система. Безразсъдство е родители да оставят децата на слънце и на плажа в обедните часове - после се чудят защо се разболяват. Несъобразеното обличане, детските покрити колички с „комарници“ или дъждобрани, топлите пелени, шапките на главите - дори когато детето е на дебела сянка - още повече затоплят детето.

слънце дете защита плаж море
Снимка: Thinkstock

Топлината бързо обезводнява децата, те имат относително по-голяма кожна повърхност. Това е предпоставка за нарушен електролитен баланс и лесно разболяване. 

Пътуванията до морето за 2-3 дена не са за малките деца. На тях им е необходим период на адаптация, за да свикнат с новата обстановка и различните климатични условия. За да има полза от морето почивката трябва да е минимум 10-12 дни. В противен случай остава натоварването от дългия път в жегата и болестите.

Климатикът, ако не се използва правилно, разболява. Разликата между външната и стайната температура трябва да е не по-голяма от 8 градуса. Имунната система се подлага на голямо изпитание при драстична разлика в температурата. Детската стая трябва да се охлажда или косвено, от климатик в друга стая и отворени врати, или да не духа директно в детето.  Климатикът разболява, и ако не се почиства филтърът му редовно, на 2-3 седмици. При пътуване в кола детето трябва да е на задната седалка, а климатикът да духа от предното стъкло.

Без сладолед и студени напитки няма как да се мине през лятото. Но тук също важи правилото да няма голям контраст в температурата, да не са ледени. На деца сладоледът се дава най-добре с лъжичка, леко размекнат, а не като ледена буца.

Този на клечка бързо се топи и потича, затова децата са принудени да го ядат бързо, дори като е леден. Безалкохолните студени напитки не са подходящи за деца независимо от сезона –много въглехидрати, ароматизатори и оцветители. Химия в бутилка.

дете лято жега пот потене вода
Снимка: iStock

Идеалната течност е водата. В жегите тя трябва да е в стъклена бутилка. При високи температури пластмасовата бутилка отделя токсични вещества.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти