Студ, мрачно време, вируси, настинки... Зимата е в разгара си, телата и душите искат нещо да ги сгрее, да ги разведри, да ги предпази от болести.
Какво по-полезно и приятно от едно хубаво похапване! Разбира се, то трябва да е разнообразно, но винаги да включва храни, съобразени с особеностите на студения сезон. Ако искаме ние и децата ни да сме здрави и в добро настроение.
Тлъста риба. В студените дни малко повече мазнини в храната са добре дошли. Разбира се, ако са добре подбрани, за да са здравословни. Такива са ненаситените мазнини в рибата. Богати на такива мазнини са сьомга, скумрия, сардина, риба тон, сафрид, херинга, моруна и др. Мазнините в рибата са доказано профилактично и лечебно средство при сърдечно съдови, неврологични, онкологични заболявания. Освен това, в рибата се съдържат и ценните мастноразтворими витамини Д, А и Е.
Да не забравяме, че през зимата слънцето е оскъдно, не се синтезира витамин Д, който освен с рахита, се свързва и с остеопорозата при възрастни, честото боледуване, кожни болести и др. Витамините А и Е са отговорни за здравето на кожа и лигавици, оттам и за локалния имунитет. Последният е бариера за вирусите и бактериите, които така напират да ни разболеят в зимния сезон. Микроелементите в рибата селен, манган, фосфор, йод и цинк подобряват метаболизма и имунитета.
Тези, които не обичат риба, имат алтернативен източник за набавяне на полезни мазнини – авокадото. То е съставено от 30% мазнини, предимно омега 9 и по-малко омега 6 и омега 3. Съдържа същите витамини като рибата – А, В, Е и С, микроелементи калций, магнезий, калий, желязо, мед, фосфор. И най-важното – съдържа ценни вещества, които подпомагат работата на черния дроб. Знае се, че той е “лабораторията” в човешкото тяло, която елиминира токсините, като произвежда вещества, необходими за храносмилането и такива, които изграждат клетките.
Авокадото се комбинира добре със салати и сосове. Нарязаното авокадо се съхранява в лимонов сок в хладилник. И като говорим за полезните мазнини, да не забравяме и другите неживотински източници – суровите ядки, зехтина, маслото от орехи, от гроздови семки.
Цитрусовите плодове са основен източник на витамин С през зимата. Той укрепва имунитета и участва в различни биохимични процеси в клетката. Силен антиоксидант – предпазва от разрушителното действие на свободните радикали, вируси, бактерии, токсини, участва в образуването на колаген, който поддържа здравината на сухожилия, мускули, кожа, лигавици. Фибрите в плодовете прочистват храносмилателната система и изхвърлят холестерола. Затова пийте фрешове, но не забравяйте да похапвате и цели плодове.
За да се съхранят по-дълго време, цитрусите се обработват с химикали и парафин. Затова мийте добре плодовете и не използвайте корите им за консумация в кексове и сладка.
Морковите са незаменими през зимата. Те съдържат бетакаротин, от който се синтезира витамин А, нужен за доброто зрение и здравината на кожата и лигавиците. През здравата лигавица вирусите трудно проникват. Морковите съдържат също витамини от В групата, С, РР, ензими, минерали – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, манган и мед. Всекидневната употреба на сок от моркови засилва защитните сили на организма, помага при анемии и болести на кожата. При прекаляването обаче, някои хора пожълтяват. Това не е опасно, просто трябва да се намали количеството. Освен сурови, морковите са полезни и задушени или на пара.
Подобна по състав е и тиквата. Полезна е във всякакъв вид – варена, печена, в сладкиши. С нея най-добре се прочиства организмът – целулозата извлича токсините от червата и вредните мазнини. Най-здравословна е печената тиква, която след изстиване се полива с мед и орехи.
И когато говорим за вируси през зимата, няма как да не споменем “природния антибиотик” чесъна. Официалната медицина е доказала неговите качества като имуностимулатор и бактерицидните му свойства (убива бактериите). Потиска развитието и на вирусите, гъбичките, дори и на раковите клетки. Салата или ястие с чесън плюс чаша червено вино са идеалната профилактика на грипа за родителите, за децата също, но без алкохол. Другите видове лук – като праз и кромид имат подобни свойства. Ако се консумират сурови, още по-добре.