След смяната на времето в неделя: как да се справим с ранното ставане?

След смяната на времето в неделя: как да се справим с ранното ставане?
Снимка: Thinkstock

Ставането рано сутрин е едно от най-неприятните задължения за децата, на всичко отгоре на 26.03 преместваме стрелките на часовника с час напред, което означава ставане още по-рано.

Ако детето е малко и не посещава детска ясла или градина, адаптацията е лесна, спи колкото си иска и когато си иска. Но за по-големите ставането с час по-рано е допълнителен стрес, те и без това трудно отлепят глава от възглавницата сутрин. Как да компенсираме този час?

Как тялото сигнализира, че му липсват ценни вещества

За да получат необходимото количество сън, вечер децата трябва да си легнат поне един час по-рано. Което не е по-лесно от ранното ставане, та нали току-що се стъмнило. Най-малките могат да се „излъжат”, като по-рано се започне с ритуалите за лягането- къпане, миене на зъбите, слагане на пижамките, четене на приказки.

Дайте сигнал, че нощта е настъпила като намалите осветлението в стаята. За да си легнат децата по-рано трябва да се избягват бурните, възбуждащи игри, тежките храни за вечеря като боб, царевица, леща, мазни и пържени продукти, и разбира се обилното хранене. Коремчето се подува и мятането в леглото прави заспиването и спокойния сън невъзможни.

Чудото селен и как да си го набавим

Дайте чашка чай от маточина, за да се успокои детето и да му се приспи. “Приспивен” ефект има и чаша топло мляко с малко мед. Въпреки това да се сложи детето да спи цял час по-рано е трудно изпълнимо.

По-надежден вариант е да се “издърпа” времето за лягане постепенно - първоначално с 15 минути, на другия ден  с 20-30 и така постепенно, без да забележи детето ще си ляга навреме. И докато малките все някак могат да се излъжат, то да се откъсне вечер детето в училищна възраст от телефона и компютъра е събитие, граничещо с геройство. Обясненията, че сутринта няма да може да стане и ще закъснее за училище не трогват хакерите.

Изпитани бабини рецепти при грип и настинки

А за да не се стигне до това, опитайте с хитрости. Всеки си познава детето и знае на какво се поддава. „Подкупите” по изключение тези дни са позволени, обещайте желаното нещо, стига детето да си легне на време и да не ходи сутрин като махмурлия.

Снимка: Thinkstock

При някои методите са други. Ако все отлагате да приложите „твърдата ръка”, сега е момента, още повече че се прави в името на здравето на детето. И разбира се-личния пример. Не може да се иска от детето разумно поведение, а вие самите да се шматкате из къщи до полунощ, или още по-лошо, да заемете неговото място пред компютъра.

Правилно ли даваме лекарства на децата?

Утрините също са важни в адаптацията на детето към промененото часово време. Пригответе ярки дрехи за излизане, свежите цветове създават настроение и тонизират. Колкото и да му се спи, детето има нужда от енергия. Пригответе топла закуска, най-добре любимата му, за да компенсирате лошото настроение от ранното ставане.

Снимка: Thinkstock

Тонизиращите напитки са добре дошли-чай, мляко с какао. Витамините са добър стимулатор на всички жизнени дейности, не забравяйте зърнените закуски, парче домат или друг зеленчук към сандвича и чаша прясно изцеден плодов сок.

И най-важната гарнитура на закуската - усмивката и съпричастието на родителите. За да е добър денят на децата ни.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти