Как тялото сигнализира, че му липсват ценни вещества

Как тялото сигнализира, че му липсват ценни вещества
Снимка: Thinkstock

Зимата си отива, но нас никак не ни е пролетно. Чувстваме се уморени, с лошо настроение, често ни стяга главата, кожата ни е в окаяно състояние...

Незавидното си състояние отдаваме на пролетната умора и дългите месеци без слънце, но дали само това е причината? Много често тези признаци показват, че ни липсват ценни хранителни вещества, каквито са витамините и минералите.

Чудото селен и как да си го набавим

И това не е изненада, с начина си на хранене на крак и на бързо със съмнителна храна и полуфабрикати няма как да си набавим тези вещества. Добре, че природата е съвършена и телата ни излъчват сигнали, че нещо не е наред. Кои са те?

Главоболие и мускулни крампи. Причините за мигрена и другите форми на главоболие са десетки, но е факт, че то се влияе и от приема на някои микроелементи като магнезий например. Той помага на нервните и мускулните клетки да функционират нормално, участва в обмяната на много вещества, балансира кръвната захар.

Изпитани бабини рецепти при грип и настинки

Овен до главоболие дефицитът на магнезий предизвиква и мускулни крампи - болезнени схващания на мускулите, особено неприятни през нощта.

Този елемент се намира в суровите семена и ядки, в зеленолистните зеленчуци, черния шоколад, риби, бобови (боб, леща, нахут, грах), пълнозърнести храни, авокадо, банани, млечни продукти, сушени плодове.

Препоръчва се на хората страдащи от мигрена да приемат поне 400 мг. магнезий дневно.

Правилно ли даваме лекарства на децата?

Постоянната умора също е сигнал, че в организма не постъпват достатъчно витамини и минерали, особено желязо и вит. В12. Те са важни за червените кръвни телца, които доставят кислород на всички органи и системи в тялото. И тъй като мозъкът е най-чувствителния орган към ниските нива на кислорода, първи той ни сигнализира за проблема с умора.

Снимка: Thinkstock

Желязо се съдържа в месото, жълтъка, зърнени култури, зелени растения, сушени плодове, ядки, особено кашу, бобови.. Богати на вит.В12 са мидите, ракообразни, октопод и риби, телешкия дроб, тофу (соево сирене), телешко и агнешко месо, сирене, яйца, аспержи, броколи, сусам, сушени билки, червен пипер.

Необяснима сухота на кожата и лигавиците. Очите сърбят и се зачервяват, кожата става суха, напукана, сърбяща, грапава. Тук не става въпрос за сериозни болести с тези признаци като атопичен дерматит, диабет, болест на Сьогрен и др, макар, че и те могат да се облекчат от приема на някои микроелементи. Става въпрос за недостатъчен прием на вит. В2 и омега 3 мастни киселини.

Кои изследвания показват, че се нуждаем от антибиотик?

Последните се намират основно в мазните риби като сьомгата, скариди, сардина, също в орехи, авокадо, ленено масло, ленено семе, тиква. Който се съмнява в качеството на рибата, може да ги приема като рибено масло с различни търговски названия.

Снимка: Thinkstock

Кървене от носа и венците. Освен другите причини, намаления внос на вит. С и вит. К може да са причина за тези страдания. Вит. К е важен елемент на кръвосъсирването, можем да си го набавим от спанака и зелето, пресен лук, брюкселско зеле, броколи, сушени сини сливи, подправки като червен пипер и къри. Всички плодове са богати на вит.С, най-вече цитрусовите.

5 вредни навика, които помагат на грипа

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти