Храните, които държат вирусите далеч от детето ни

Храните, които държат вирусите далеч от детето ни
Снимка: Thinkstock

Вирусните инфекции са в разгара си, но си имаме естествено лекарство и то е на масата, казва се здравословна храна. Колкото и страшен да е вирусът, ако попадне на здрава „почва”, няма да вирее и да създава неприятности.

Или поне ще е за кратко. Затова наблегнете на онези храни, които доказано укрепват организма на детето, за да се справи то с предизвикателствата. Витамините са особено важни за здравето.

Затова чашка прясно изцеден плодов или зеленчуков сок са задължителни в менюто.

Още по-добре е да се консумират цели плодове и зеленчуци заради фибрите в тях. Което е голям проблем за много деца, които предпочитат къде – къде по-вкусните шоколади, вафли и сладкиши.

Затова рязко ограничете последните, ако искате детето да се храни правилно. Те убиват апетита (много са калорични) и малките отказват полезните храни. Всички плодове са богати на витамини, но някои оглавяват класацията.

Цитрусовите плодове са основен източник на витамин С през зимата. Портокали, мандарини, грейпфрут, лимони, киви всеки ден в менюто гонят настинките.

Моркови и тиква

За здравината на лигавицата на дихателните пътища важна роля има витамин А. Той усилва дейността на клетките на имунната система, наречени макрофаги, които унищожават вирусите и бактериите. Морковите и тиквите са естествен източник на този витамин. Направете пресен сок от моркови със сокоизтисквачка, ако детето им се мръщи ги смесете с ябълка, портокал или друг плод. Прибавете ги и към салатата от зеле. Тиквата е вкусна както печена, така и варена.

Снимка: Thinkstock

Кисело зеле

Kолкото невероятно да звучи, в период на настинка киселото зеле е по-полезно от прясното. Причината е, че бактериите, от които зелето ферментира синтезират витамини В1, В2, В31 В6, В9. В 300 грама кисело зеле има толкова вит. С, колкото в 200 гр. мандарини и в 500 гр. моркови. Киселото зеле и другите ферментирали храни като киселото мляко, кефирът и туршиите без стерилизация са богати на естествени пробиотици, така полезни за имунната система.

Снимка: Thinkstock

Пълнозърнест хляб

В грипна епидемия забравете за белите хлябове и питките във веригите за бързо хранене. Витамини (В и Е), фибри, микроелементи (особено цинк), така важни за имунната система има само в пълнозърнестия хляб.

Снимка: Thinkstock

Ядки 

До тригодишна възраст се избягват поради опасността от задавяне. Ценното на ядките е, че освен полезни, ненаситени мазнини и вит. Е и А съдържат и магнезий (най-много в бадемите), който укрепва клетките и засилва имунната система. Ядките се консумират пресни, сурови, най-добре току-що извадени от черупката.

Снимка: Thinkstock

Чесън и лук

Може да не харесвате миризмата им, но и вирусите не я харесват. Това са истинските убийци на вируси и бактерии. Доказано е, че съдържат вещества които спират растежа на неприятните микроби. Затова се наричат природните антибиотици. Ако не ги понасяте сурови, имайте предвид, че и след кратка термична обработка запазват по-голяма част от полезните си вещества. Сложете чесъна малко преди да махнете яденето от котлона и детето няма да усети лютивото му присъствие. С по-мек „нрав”, но също толкова полезен е празът.

Снимка: Thinkstock

Чай

Големите количества топъл чай доказано гонят настинките. От една страна многото течности усилват обмяната на веществата и изхвърлянето на токсините и секретите, от друга билките в чая имат лечебни свойства. Липата води до изпотяване и сваляне на температурата, лайката действа противовъзпалително, шипката е богата на вит. С, черната боровинка е един от най-витаминозните плодове, а градинския чай (салвията) мори и най-упоритите вируси.

Снимка: Thinkstock

Мед и пчелни продукти

Чистият пчелен мед унищожава вирусите и бактериите, прополисът укрепва имунната система. Медът не трябва да се слага в горещи течности, над 40 градуса губи свойствата си.

Снимка: Weheartit

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти