Диатезата: изписана е на лицата ни. Как да я познаем и лекуваме разказва д-р Андреева

Диатезата: изписана е на лицата ни. Как да я познаем и лекуваме разказва д-р Андреева
Снимка: Thinkstock

Всяко дете (и възрастен) има вродена предразположеност към определени заболявания.

Именно тази предразположеност се нарича диатеза. В детската възраст се наблюдават основно 3 диатези: лимфна – склонност към уголемяване и възпаление на лимфните възли. Тези деца боледуват често с възпаление на сливиците и лимфните възли, при тях постоянно по шията и вратлето се виждат „топчета”- уголемените лимфни възли.

Другата диатеза е нервно-артритна с променена реактивност на нервната система и нарушен метаболизъм (повишена нервна възбудимост, хранителни разстройства, артрит, подагра в по-късна възраст и др).

Най-често срещаната е алергичната диатеза. Без изследвания, само по вида на детето педиатърът разбира, че детето е предразположено към алергии.

Характерният вид на детето с алергична диатеза е: Зачервени бузки с груба кожа върху тях; обриви по тялото; суха, напукана кожа, често децата са „пухкави”. Някои от тези деца по-късно могат да страдат и от алергична хрема, астма. Тези признаци често се появяват още в кърмаческа възраст, червените бузки предизвикват умиление, но те не са  признак за добро здраве.

Тук не става въпрос за временното зачервяване от топлина или след игра. Причините за алергичната диатеза, освен генетичните са няколко. Неправилното хранене на кърмачката или детето може да доведе до зачервяване на бузките и обриви.

Наблюдателната майка бързо разбира кои храни трябва да се изключат от менюто.

Кожата може да се зачерви и от външни дразнители – козметика, шампоани и сапуни, омекотители, вълна, синтетика. Инхалаторните алергени също дразнят кожата – битова химия, парфюми, дезодоранти.

Всъщност диатезата не е болест, тя е предупредителен сигнал, че детето може да развие болест. Това важи особено, ако в семейството вече има такива –астма, алергичен ринит, атопичен дерматит и др. В тези случаи опасността рязко нараства и трябва да се вземат мерки за предотвратяването им, или поне за контролиране на проявите.

Снимка: Thinkstock

Какви мерки трябва да се вземат при алергична диатеза?

Кърмачката трябва да изключи от менюто си храни, които са потенциални алергени и предизвикват обриви и газове у кърмачето. Такива са кравето мляко, ядки, цитруси, риба, шоколад.

Захранването на бебето става постепенно и внимателно, като се следи за реакциите му към храната.

Ако един от родителите е алергичен към даден хранителен продукт или има други алергични заболявания, то вероятността от унаследяване от детето е голяма.

Снимка: Thinkstock

Затова високоалергенните продукти (цитрусови плодове, ягоди, ядки, мед, яйца, майонеза, шоколад, какао, риба, особено сьомга, консервирани храни, колбаси) се въвеждат в менюто в по-късна възраст. В последно време обаче се появиха съобщения, че колкото по-рано се въвеждат тези храни, толкова по-добре –имунната система се научава са се справя лесно с алергените. Може би индивидуалният подход е най-удачен.

Прахът за пране на детските дрешки трябва да бъде хипоалергенен, специално пригоден за деца.

Сапунът, шампоанът трябва да бъдат съобразени с проблемната кожа. Има серии козметични продукти специално предназначени за деца със суха и атопична кожа.

Снимка: Thinkstock

Отстранете потенциалните алергени, не използвайте в присъствие на детето парфюм, дезодорант, лак за коса, лакочистител.

Закаляването на децата с алергична диатеза е особено важно. Те боледуват по-често от другите и профилактиката е от съществено значение.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти