Пъпките: Шарка или алергия?

Пъпките: Шарка или алергия?
Снимка: iStock

Днешните родители прекалено се взират в децата си и една малка пъпка може да ги извади от равновесие. Причината е лесния достъп до информация и страховитите последици, описани в знайни и незнайни сайтове. Основният въпрос при обрив по детското тяло е дали не е шарка. Защото някои шарки наистина могат да са опасни и трябва да се лекуват, но повечето си минават без никакви последствия. Ако детето е бодро, в настроение, без температура и болки в гърлото, вероятността да е шарка е малка.

По-скоро кожата е реагирала на външно дразнене /полазване и ухапване от насекоми, досег с треви и храсти, слънце, козметика/ или приемане на храна, към която детето има непоносимост.

Скарлатина

Единствената шарка, която изисква лечение с антибиотик е скарлатината. Причинява се от бактерия, вид стрептокок и без лечение може да има усложнения като засягане на сърцето, бъбреците и др. Обривът е ситен започва от слабините като „пълзи“ от двете страни по тялото, езикът в началото е обложен, после малинов на цвят. Болките в гърлото и температурата са характерни за тази инфекция.

скарлатина шарка обрив дете
Снимка: iStock

Морбили

Ако обривът е по лицето и обхваща ушите, а детето е силно отпаднало, с температура и зачервени очи, най-вероятно се касае за морбили. Тази шарка се среща много рядко, повечето деца са ваксинирани.

Петата болест

Обрив като шамар по бузите е характерен за петата болест, минава без лечение и без усложнения.

Розеола

шарка
Снимка: Thinkstock

При шестата шарка /розеола/ обривът се появява след три дни температура. Не се лекува, обикновено няма усложнения.

Рубеола

Рубеолата рядко се среща, има ваксина против нея. Протича леко, с ниска температура, обрив по тялото и лицето и увеличени лимфни възли. Опасна е единствено за бременни.

Варицела

Варицелата е най-заразната шарка. Не може да се сбърка в повечето случаи, обривът е характерен -мехурчета по цялото тяло и задължително по лицето и главата. Детето има температура, отпадналост.

шарка
Снимка: iStock

Алергични реакции

Алергичните обриви често се срещат в детската възраст. Кожата на малките е нежна и реагира дори на незначителни дразнители. През лятото това са слънцето /обривът е по откритите части/, претоплянето, особено при най-малките /най-интензивен е обривът по шията и деколтето/, както и от храна, в жегите тя бързо се разваля.

Ухапвания от насекоми

Насекомите „обичат“ малките деца, освен ухапвания, те изпускат секрет при полазването, на който предразположените реагират с обрив. Най-тежката алергична кожна реакция е уртикарията. Кожата прилича на ожарена с коприва. Ако обривът обхване големи части по тялото и шията и лицето, детето е с променен глас и трудно дишане потърсете веднага лекарска помощ. При всички останали случаи се прилагат външно кремове и спрейове против алергия, а при сърбеж и силно изразен обрив се дават противоалергични лекарства през устата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти