Лютеница с китайско доматено пюре, кисели краставички от Виетнам, компот от Камбоджа...Това се чете на етикетите в магазина. Да не говорим за прибавените оцветители, нишестета, консерванти и други десетки Е-та. Как да не се сетиш с умиление за бабината вкусна зимнина?
Затова с настъпването на зимата много родители се решават на геройска постъпка - да загърбят леснотията от супермаркета и сами да приготвят зимнина за децата си. Поне да са сигурни какво им дават. Дали обаче успяват да запазят качествата и витамините на продуктите, зависи от начина на консервиране.
Замразените зеленчуци през зимата са идеалната алтернатива на пресните. Знае се, че несезонните плодове и зеленчуци идват от хиляди километри, в най-добрия случай са парникови, отглеждани на изкуствена светлина и много торове. Установено е, че те губят ценните си качества само за два дни, ако са съхранявани неправилно. А това вероятно се случва при дългото пътуване и стоенето по щандовете с дни поради високата си цена. Най-добре се запазват полезните качества при т.нар. шоково замразяване, за сега само в промишлени условия. При него замразяването става са 1-2 минути до -20 до -40 градуса. Витамините остават, свежият вид също.
Във фризера можете да поставите пресни, добре узрели зеленчуци без нараняване или загниване. Ако не са такива, в тях се развиват плесени и бактерии, същото се получава и при повторно замразяване. Което често се случва, когато размразяваме хладилника или носим продуктите от магазина до дома. Не предлагайте такива продукти на децата си, те са некачествени и опасни.
Докато при замразяване се запазват много от качествата на зеленчуците, при плодовете не е така. Те съдържат голямо количество вода и при размразяване стават на каша и с вкус, далечен от истинския. Затова само някои са вкусни и след размразяване – боровинки, малини, но ги размразявайте бавно на стайна температура. При зеленчуците е обратно, ако се размразяват в кипяща подсолена вода за 1-2 минути, те запазват свежия си вид и полезни вещества.
Консервирането е стар начин за запазването на продуктите, но не така полезен, както замразяването. Ако си мислите, че в компота има витамини, сте голям оптимист. От високата температура при стерилизацията почти всички витамини и минерали са разрушени. Единственото, което предлагате на децата си с компота, е оцветена сладка водичка. Е, поне няма консерванти, както в купешките сокове, но пък има много захар. Все пак, по-добре компот, отколкото безалкохолни напитки (а най-добре изобщо без сладки напитки).
В суровата домашна туршия качествата на зеленчуците са запазени, защото не са варени. Но в повечето случаи като консервант се слага аспирин, който не се дава на деца до 12 годишна възраст, а продуктът съдържа много сол.
Полезна за децата е домашната лютеница с печени чушки. Богатите на витамини червени чушки се запазват отлично печени и замразени във фризера.
Много витамин С съдържа домашното кисело зеле, но трябва да се обезсоли преди консумация. В никакъв случай не употребявайте ”бомбирани” консерви, особено месни. В тях се развиват спорите на ботулизма, който е смъртоносен.
Сушените плодове и зеленчуци запазват много добре витамините и минералите си, като губят само водата си. Вече се продават специални уреди за сушене на плодове и зеленчуци, така че, освен на слънце в двора на баба, сушени продукти могат да се приготвят и в градски условия. Прекрасни на вкус и качество са сушените сливи, кайсии, ябълки, круши, чушки, домати. Тези от магазините крият рискове - много лесно плесенясват и стават опасни за здравето.
Иначе сушените плодове са много полезни, съдържат витамини и минерали, въглехидрати и разтворима целулоза. Последната се свързва с холестерола в червата и го изхвърля, регулира храносмилането.
Класическо лекарство при запек са сушените сини сливи и фурмите, които засилват концентрацията и работоспособността, а ябълките са богати на антиоксиданти.
При кашлица, ангина и бронхит на помощ идва смокинята с противовъзпалителното си действие. Стафидите помагат на организма да усвои калция и са подходящи за подрастващите и застрашените от остеопороза. Сушените кайсии са източник на калий, калций, желязо.
Хората с алергии не трябва да прекаляват със сушените плодове, купени от магазина, тъй като често те се обработват с калиев или натриев сорбат и други алергизиращи вещества. Децата винаги трябва да си мият зъбите след хапване на тези сладости, защото полепват по зъбите и водят до кариеси.