На колко месеца бебето може да бъде захранено?

„Захранването е една естествена и нужна стъпка в храненето на кърмачето. Обикновено се случва на 6-месечна или малко след 6-месечна възраст, когато е периодът на много интензивни растеж и развитие“.

Това разказа педиатърът д-р Андрей Гончаров по време на своята лекция „Първи стъпки в захранването“ – част от целодневното Събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители, което се проведе през май в гр. София.

Д-р Андрей Гончаров е педиатър от Клиника по педиатрия, УМБАЛ „Лозенец“, член на Българската педиатрична асоциация.

По думите му, храненето през този период е основно културно обословено – то не е унифицирано и не трябва точно с картоф и точно с тиквичка да захранваме бебетата. 
„Можем да бъдем и много по-гъвкави, спрямо това, с което самите ние се храним вкъщи“, споделя той.

А последно – на 4 или на 6 месеца да започнем със захранването?

д-р Андрей Гончаров
Снимка: Юлиян Христов

„Обикновено педиатрите съветваме това да се случи на 6-ия месец. На 4 месеца рядко се захранват децата – при наличие на здравословни проблеми, данни за някакви недоимъци. Разбира се, можем да започнем и от 5-ия месец – когато детето се развива бързо, сяда, проявява голям интерес към храната“, казва д-р Гончаров.

„Особено важно е да се знае, че преди 6-ия месец категорично не е добра идея да се замества цяло хранене със солидна храна – комбинацията от пюре и дояждането с кърма/формула е добрият вариант. По-нататък и постепенно с развитието на бебето могат да се заместват цели хранения“, допълва той.

А как и с какво, плюс – защо е добра идея да се доверяваме на пюрета, вижте в лекцията от видеото горе

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществи с подкрепата и доверието на генералните спонсори УСБАЛАГ "Селена" , ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland , както и на спонсорите от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти Mutsy“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол