Кошмарът с болно дете в края на лятото

Кошмарът с болно дете в края на лятото
Снимка: iStock

Болестите винаги са кошмар за родителите и децата, но през лятото жегата усложнява и без това тежкото положение на болното дете. Тя потиска имунната система, малките лесно се обезводняват и вирусите и бактериите намират благодатна почва за развитие. В това време всеки се спасява на климатик, вентилатор, басейн, море, където микробите също дебнат.

Температура през лятото

Болно дете с висока температура през горещите дни е много по-лошо отколкото през зимата. Малкото дете не може да се охлади и температурата трудно се повлиява въпреки лекарствата. За да се помогне на малкото първото условие е да му се дават много течности тъй като при висока температура те се губят през кожата и учестеното дишане. Ако детето няма апетит, не го тъпчете с храна (най-много да му докарате повръщане), но течностите са задължителни. Подходящи са и плодовете с високо водно съдържание като диня и пъпеш. Оставете болното дете в най-хладната стая, включете климатик или вентилатор. Охладете малкото под душа, като започнете с топла вода и постепенно преминете към по-хладка, но не ледено студена. Може да поставите и влажни компреси на горещите части на тялото. И разбира се, давате лекарства против температура.

Повръщането

Повръщането е чест симптом при „летните“ болести. Най-често това се случва при вирусни инфекции, при тежки бактериални, от развалена храна, или от преяждане. Оставете детето на диета без груба и мазна храна -солети, бисквити, печени филийки, паста (кус-кус, макарони), зеленчукова супа, варени картофи, ориз. Ако детето повръща често то ще повърне и сиропите против повръщане. Затова най-сигурни са свещичките вомакур или хомеопатичните вомитус хил /има го и на капки/. Обикновено големият зор е първите 24 часа, след това положението се подобрява. 

В допълнение - разстройство

Разстройството е чест спътник на повръщането, но може да се срещне и самостоятелно.  Детето се поставя на диета като се изключат грубите храни - плодове, зеленчуци, боб, зеле, леща, грах и т.н, които засилват перисталтиката на и без това раздразнените черва. Премахват се от менюто и сладките храни, те предизвикват ферментация в червата. Разстройството е защитна реакция на организма /както и повръщането/ да се отърве от микробите и другите дразнители които предизвикват смущенията в организма. Затова - ако детето е в добро общо състояние и се изхожда рядко -2-3 пъти в денонощие, не давайте лекарства против разстройството. Ако обаче положението е тежко и изхожданията чести, веднага започнете с прахчета или таблетки против разстройство. Успоредно с тях се дават рехидратиращи разтвори, малките деца бързо се обезводняват. Те обикновено са на прахчета, които се разтварят в 200 мл вода, има и готови разтвори в бутилка за директна консумация.

Когато всичко е в комбинация

Най-тежка е ситуацията при едновременно наличие на температура, повръщане и разстройство, тогава обезводняването настъпва много бързо. Ако детето е малко потърсете лекарска помощ. Винаги трябва да имате подръка лекарства за спешните случаи, те често настъпват през нощта. И внимавайте с какво се хранят малките деца, особено по време на почивка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти