Как раждат жените: 3 етапа на раждане (ВИДЕО)

„Раждането не е нещо, от което трябва да се страхуваш. Раждането е първата среща с любовта на живота ти“ – с тези силни и смислени думи започна лекцията на „Естествено раждане и секцио – как да решим?“ на акушерката Динка Негалова по време на първото целодневно събитие на „Ох, на мама!“ за бременни и родители, което се проведе през май в гр. София.

Динка Негалова, част от екипа на  УСБАЛАГ "Селена", завършва висшето си образование в Медицинския колеж към Медицински университет в град Пловдив през 1997 г. От 1998 до 2006 г. работи като акушерка в МБАЛ „Пловдив“. От 2006 г. е акушерка в родилна зала на най-голямата специализирана АГ болница в Южна България – „Селена“, Пловдив. Динка Негалова е организатор, модератор и лектор на училище за родители „Селена“ и е сертифициран консултант по кърмене.

Разказваме ви за трите различими етапа на естествено раждане:

Има три различими етапа на раждане, като последният всъщност не е появата на вашето бебе, а премахването на плацентата и мембраните.

Първият етап на раждането

Първият етап на раждането се състои от ранен, активен и преходен етап – първият е моментът, когато шийката на матката започва да се подготвя за раждане чрез изтъняване и скъсяване. Тя също ще измести положението си, за да сочи повече към предната ви част, движейки се от позиция, което е била леко насочена към гърба ви.

Вторият етап на раждането

Тази е фазата, в която вашето бебе ще се появи на бял свят. Ще бъдете „напълно разширени“, или с други думи, шийката на матката ще се е отворила напълно и ще сте готови да изтласкате бебето си навън.

Акушерите ще ви помогнат да намерите най-удобната позиция, в която да родите - седнала, на колене или върху топка за раждане. Този етап може да продължи между няколко минути до няколко часа, но ако вече сте раждали, вероятно ще отнеме по-малко време.

С всяка контракция ще почувствате главата на бебето по-надолу в таза си и вероятно ще почувствате желание да упражните натиск, като напъвате. Всеки път, когато изпитате контракция и напъвате, вашето бебе ще се придвижва малко по-надолу по таза ви.

Към края, когато главата на бебето ви се появи, акушерите ще ви насърчат да пъхтите, а не да напъвате. Щом главата на вашето бебе е навън, останалата част от тялото ще последва със следващата контракция. Вие успяхте. Поздравления, вече сте майка!

Динка Негалова
Снимка: Юлиян Христов

Третият етап на раждането

Сега, когато държите вашето новородено и имате контакт на кожа до кожа, сигурно си мислите, че всичко е приключило - остава обаче един последен етап – изваждането на плацентата.

Може да разполагате с няколко минути почивка преди контракциите да започнат отново и да почувствате желание да напъвате, докато плацентата се отлепи от стената на матката. След като плацентата и мембраните са навън, акушерите вероятно ще я прегледат, за да се уверят, че нищо не е останало вътре. Те ще проверят и стомаха ви, за да видят дали матката се свива, за да спре кръвотечението от мястото, където плацентата се е отлепила.

А с какво се различава раждането със секцио и какви са ползите и нещата, за които да внимаваме и при двете – вижте във видео лекцията на Динка Негалова горе

Събитието на „Ох, на мама!“ за бременни и родители се осъществи с подкрепата и доверието на генералните спонсори УСБАЛАГ "Селена" , ТБ "Селена целс" и верига хипермаркети Kaufland , както и на спонсорите от Дентална клиника Петър Дучев Kids, компанията за дермокозметика Laboratorios BABÉ, групата от фармацевтични компании Valentis, управляващото фондове дружество ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, марката производител на бебешки колички и продукти Mutsy“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол