Храната на жената по време на зачеването и в първите месеци на бременността може да промени гените на детето.
Досегашни опитите с животни вече доказаха, че храната на майката може да "включва" и "изключва" определени гени. Сега специалистите представиха първите доказателства на сходна връзка и при хората.
Учени специално са следели 84 бременни жени от селски райони на Гамбия. Там храната силно се променяла в зависимост от сезона (има дъждовни и периоди). Някои жени зачевали по време на дъждовния сезон, а други по време на сушата. По време на експеримента учени измервали равнището на питателни вещества в кръвта на жените и анализирали ДНК-то на децата между втория и осмия месец след раждането им.
"Оказва се, че в зависимост от питателни вещества в организма на майката се е променяла ДНК-то на детето", твърди ръководителят на екипа д-р Бренвин Хениг от Лондонския институт за хигиена и тропическа медицина. Това потвърждават и опитите с гризачи. Например, цветът на козината на малки мишки е зависел от храната на майката. Затова е много важно правилно хранене до зачеването и по време на бременността", изтъква ученият.
В случая става дума за епигенетичните ефекти – измененията на ДНК, предполагащи "включването" и "изключването" на гени. Една от тези модификации засяга метилирането – присъединяването на метилни групи към частите на ДНК. Децата, родили се в дъждовен сезон, са имали повече метилни групи в гените. А това е било свързано с разнообразните питателни вещества в кръвта на майката.
Това доказва факта, че храната, която майката консумира, извършва постоянни изменения в генома на плода.