Кухнята се превърна в неразделна част от дома и място, където хората по целия свят се събират, за да готвят, да се хранят и да общуват.
Трудно е да си представим, че съвременната кухня някога е била разглеждана просто като мястото на прислугата, където се е готвело далеч от семейния живот.
С промяната на начина ни на живот са се променяли и кухните, заедно с домовете ни като цяло. С тази статия ще проучим как се е случила тази еволюция и ще разгледаме как кухнята се е превърнала в една от най-важните стаи в къщата.
Кухнята е за прислугата
В немалко кооперации в центъра на София, строени през 20-те и 30-те години на 20 век, жилищата имат две входни врати. Накъде ли водят?
Едната е централна, често по-голяма от другата и когато я отворите, домакинът ви посреща официално и ви въвежда в голямата дневна.
Говорим си за...
Встрани е другият вход, нескрито наричан “слугински”. Когато се отвори, той директно отвежда в кухнята. През него домашната помощница влиза и излиза, носи покупките, изнася боклука. Така не преминава през другите помещения, където господарите живеят и посрещат гостите си. Не проникват и миризмите от готвенето.
Двете части на храненето - подготовката и сервирането, са били отделени една от друга, защото са били занимание на различни хора - прислугата и господарката.
Затова и кухните в старите софийски и русенски жилища са някак встрани от основните други стаи и често са малки и сумрачни. Кухнята чисто и просто се е приемала за сервизно помещение.
Ако се налага в днешно време да преустроим или обзаведем такава кухня според съвременните ни изисквания, ще се сблъскаме с наистина голямо предизвикателство.
Обикновено при такъв тип кухни се пристъпва към усвояване на балкона или на прилежащия килер или изобщо се сменя предназначението на стаята, а кухнята се прави другаде.
Мястото на жената е в кухнята!
Само две десетилетия по-късно обликът на обществото и на домовете, в които то живее, са изцяло променени. Жените работят, домашни помощници няма, а кухнята става мястото, на което започва и свършва денят на семейството.
Повечето от нас сме отраснали в такива жилища и вероятно с умиление си спомняме ъгловите диванчета за сядане, шарените покривки и аромата на кафе в джезве.
В онези години кухнята беше мястото, на което се случваше всичко - готвеше се, пишеха се домашни, затваряха се компоти и се канеха по-близките гости на карти или на табла.
В кухните от 60-те, 70-те и 80-те години има повече работна площ, пълен комплект горни и долни шкафове и голяма маса, която да събере всички членове на семейството.
Въпреки това кухнята все още е отделено от останали стаи помещение, в което жената царува, но остава извън случващото се в дневната. Често, когато се посрещат гости в хола, жената домакиня прекарва повече време в кухнята, отколкото с гостите и това я изключва от социалния живот.
Осъвременяването на тези кухни минава през разширяването им към балкона, когато е възможно, и изнасянето на масата за хранене в дневната. Това ни позволява да създадем по-обширно и удобно за готвене помещение със собствено излъчване.
Старите шкафове и мивки с фаянсови плочки отстъпват място на модерни шкафове, работни плотове от технически камък и уютни акценти като буркани с пресни подправки и любимите ви готварски книги.
А как ли живеем в момента?
Кухнята е за всички и за всеки ден
Сега вече живеем по съвсем различен начин. Кухнята и дневната са в едно пространство и никой не е изключен от социалния живот у дома. Даже напротив, в приготвянето на храната се включват всички, дори и гостите и храната е основният елемент на добре прекараното време.
Какво се случи? Кое накара архитектите да променят така драстично плановете на жилищата, а нас - интериорните дизайнери, да обръщаме толкова голямо внимание не само на мебелите, но и на осветлението, функционалността и атмосферата в кухнята?
Промени се отношението ни към храната и разбирането ни за качествен живот. Вече се стремим не само да сме работещи и успели навън, но и да даваме най-доброто на семейството си у дома. А това означава вкусна, разнообразна, здравословна храна и общи забавления.
Всичко това вече е възможно в съвременните ни кухни-дневни, събиращи всички вечер на едно място с всички удобства на съвремието. Днес вече можем да съберем всички добри страни на кухните от предишните десетилетия в едно пълно с живот “семейно огнище”.
Уединението на старите кухни постигаме с плъзгащи се стъклени врати между кухнята и трапезарията. Това дава възможност кухнята да е или отделно помещение, или част от дневната,според случая.
Функционалността на кухните от средата на века претворяваме през разнообразието от вградени уреди и шкафове с различни предназначения.
С избора на цветове, профили на вратите, осветление и настилки успяваме да пресъздадем в реалността индивидуалността на всеки обитател, за да бъде кухнята наистина част от същността ни.
Желанието да сме свързани всички в един общ момент изпълняваме за нашите клиенти през големите кухненски острови, в които често вграждаме печката или мивката, за да може всички да се включват в това ароматно и вкусно забавление - готвенето.
А когато цялата къща утихне и кухнята отново заблести от чистота, можем да се отпуснем с чаша чай на някой от бар-столовете и да си кажем “Моята кухня - това съм аз”.
Прочетете още от Ивета Попова:
- Световните трендове в дизайна, които са тук, за да останат
- Многофамилна жилищна сграда като синоним на повишеното качество на живот в големия град
- Модерната баня – последни тенденции в дизайна
- Вдъхновение от природата и еко иновации – най-актуалното от света на дизайна
- Интериор на детска стая – предизвикателство или приключение?
- Бляскаво жилище – мисията възможна
- Кои са безценните дизайн елементи за луксозен хол