картофи - 2 кг
кашкавал - 500 гр
бабек Орехите - 200 гр
готварска сметана - 500 мл
магданоз - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Топла, даже гореща запеканка с картофи и бабек “Орехите”, чаша хубаво червено вино и добра компания… Наздраве за простичките удоволствия в живота! Лесно постижими са и осмислят понякога сивеещите дни. Тогава вкусната храна е най-прекият път до блаженството. А от всички преки пътища, точно тази запеканка с картофи е и един от най-приятните. Защото се приготвя лесно и провокира небцето по особен начин.
От една страна, имаме традиционния български вкус на бабека. Това сушено мезе има различни имена в различните краища на България. Може да го срещнете като старец, бабичка или бабе. Прави се от кълцано свинско месо с подправки, суши се и обичайно се хапва през лятото, особено по жътва. Суров е много добро мезе за вино, но запечен на жар е просто неустоим.
Тук обаче го вкарваме в друга кулинарна естетика, като го съчетаваме със сварени картофи, кашкавал и сметана. Получава се амалгама от вкусове и текстури. Меко, топло, ароматно и пикантно по български, когато в хапката попадне и парче бабек. Щом мине през огъня, вкусът от чубрицата, черния и червения пипер и кимиона се отпуска и обогатява останалите продукти в тавичката.
Между другото, ако искате да го запазите топъл по-дълго, може да го приготвите и поднесете в индивидуални гювечета. Така, освен всичко друго, изглежда и по-красиво на масата.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. Измийте картофите и ги сварете. Охладете ги, обелете ги и ги нарежете на кубчета със средна големина.
2. Настържете кашкавала.
3. Сложете картофите в тава и към тях добавете половината от кашкавала, сметаната, сол и черен пипер на вкус и магданоза. Разбъркайте много добре.
4. Върху добре разбърканите продукти разпределете нарязания на кубчета бабек "Орехите". Покрийте го с останалата част от кашкавала и запечете на 200 градуса за 10-15 минути, до златист загар.
5. Преди да поднесете, по желание може да гарнирате допълнително с магданоз.
Внимание: Съдържа кашкавал и готварска сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.