За палачинките
яйца - 5 броя - 2.24 лв
прясно мляко - 300 мл - 0.78 лв
брашно - 200 гр - 0.29 лв
ванилия - 2 броя - 0.10 лв
сол - 1 щипка
За плънката
ябълки - 500 гр - 1.00 лв
стафиди - 100 гр - 0.90 лв
захар - 5 с.л. - 0.14 лв
галета - 4-5 с.л. - 0.10 лв
лимони само кората - 1 бр - 0.18 лв
За заливката
яйца - 6 броя - 2.69 лв
захар - 1 ч.ч. - 0.56 лв
прясно мляко - 1 ч.ч. - 0.52 лв
масло - 100 гр - 1.60 лв
ванилия - 2 броя - 0.10 лв
пудра захар за поръсване
По-бързият начин за приготвянето на тази рецепта е да купите готови палачинки от магазина, да си направите плънката и после само да ги запечете. Когато става въпрос за вкусна храна обаче, кулинарите от Mate Kitchen не обичат да разчитат, че друг ще направи нещата точно както искат те. Затова, ако разполагате с време, си ги пригответе сами. Добавете малко ванилия в сместа, за да станат по-ароматни. Това ще добави към цялостния вкус на готовата запеканка.
Излишно е да казваме, че вкусът на вашата плодова запеканка ще бъде съвършен, ако ползвате слънчеви и ароматни домашни ябълки. Ако сте се снабдили с повечко „оригинални“, от село, може да ги вложите в тази вкуснотия, съветват от Mate Kitchen. Освен тях ви трябват само стафиди, захар, галета и лимони. И за да се получи сочна, а не хрупкава запеканка, всичко се полива със смес от яйца, захар, масло и мляко. Стават богат десерт, от който ви трябва малко парче, за да си подарите несравнима наслада. Внимавайте да не го препечете, за да остане сочен.
Начин на приготвяне:
За палачинките
1. От яйцата, млякото, брашното, ванилиите и щипката сол пригответе тесто и изпържете палачинки.
За плънката
1. Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на дребни кубчета. Смесете ги със стафидите, захарта, галетата и кората от лимона.
2. С тази смес напълнете палачинките и ги подредете в намаслена тавичка.
За заливката
1. Разбийте продуктите за заливката без маслото.
2. Излейте получената смес върху палачинките и разтръскайте леко, за да влезе в палачинките.
3. Разпределете отгоре маслото и запечете на 180 градуса докато заливката се стегне и десертът се запече.
4. Поднесете десерта охладен.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.