Тази вкусна рецепта може да се приеме като вариация на яйца по бенедиктински, в която класическото канапе от английски мъфини е заместено с хрупкави палачинки от картофи и кашкавал.
Необходими продукти за 4 порции
800 г картофи, фино настъргани
150 г зрял овчи кашкавал
4яйца
4 с. л.масло
рукола или зелена салата
Начин на приготвяне:
Картофите се посоляват с ½ ч. л. морска сол и се изстискват много добре от сока. В тиган с незалепващо покритие се стопява половината от маслото и се добавят половината картофи. Отгоре се слагат настърганият кашкавал и останалите картофи. Тиганът се слага на умерен към тих огън за около 10 мин.
Щом се зачерви отдолу, палачинката се обръща в голяма чиния. Стопява се останалото масло и палачинката се връща в тигана с незапечената страна надолу за още 10 мин.
В тенджерка се слага да заври 1 л вода с 1 с. л. оцет. Щом започне да ври, огънят се намалява до къкрене. С тел за разбиване с въртеливо движение в тенджерата се прави водовъртеж и в него се пуска едно от яйцата. На разстояние от него се пускат и другите яйца. Готови са след 2-3 мин., когато белтъкът се втвърди. Изваждат се с решетеста лъжица и се отцеждат.
Картофената палачинка се нарязва на 4, върху всяко парче се слага по едно яйце и се гарнира с рукола или салата.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Най-здравословната закуска е с яйца