Необходими продукти:
1 яйце
5 грама суха мая
1 супена лъжица олио
3 супени лъжици зехтин
2 чаени чаши брашно
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка чубрица
Половин чаена чаша настърган кашкавал
Връзка магданоз
200мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Както виждате започваме с купа, в която изсипваме брашното, като го пресяваме. Към него добавяме яйцето, солта, захарта и олиото. След това започваме да го бъркаме, а когато се сгъсти, към него добавяме настъргания кашкавал. След това го омесваме добре, докато кашкавалът се разпредели равномерно из цялото тесто.
След това намазваме купата, в която го замесихме с малко олио и го оставяме в нея да втасва, докато удвои размера си, като го покриваме с домакинско фолио. Много е важно, за да втаса добре, да не е на студено. Ако кухнята ви е по-хладна, един лесен трик е да го оставите върху хладилника или пералнята, ако тя работи.
В това време нарязваме на ситно магданоза и го изсипваме в паничка, в която сме налели и зехтина. Преди да разбъркаме добре, добавяме и чубрицата. Както може би виждате, освен магданоз, ние добавихме и нарязан пресен лук, но това е по желание.
След като тестото втаса, го нарязваме на равни части с размер малко по-голям от топче за пинг-понг. Нарязаните парчета оформяме като топки и овалваме в зехтина и магданоза. След това ги нареждаме в тавичка, като не е проблем да са едно до друго или даже едно върху друго.
Когато ги наредим, ги покриваме с фолио и отново ги оставяме да втасват за около 50-60 минути, или докато отново си удвоят размера.
Махаме фолиото и ги пъхаме в предварително загрятата на 190 градуса фурна за около 30-35 градуса фурна. Изчакайте ги да изстинат, преди даги опитате. Да ви е сладко!
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Царевичен хляб с маслини за закуска