Врачански кемерки

Традиционна закуска от Враца

5 от общо 1 гласа
80 мин.
Необходими продукти

За тестото

брашно - 500 гр - 0.95 лв

кисело мляко - 1/2 кофичка - 0.75 лв

яйца - 1 бр - 0.67 лв

суха мая - 1 пакетче - 0.49 лв

захар - 1 щипка - 0.01 лв

сол - 1 щипка - 0.01 лв

хладка вода - 100 мл

олио - 2 с.л. - 0.08 лв

За плънката

лук средно големи - 2 глави - 0.30 лв

кайма - 300 гр - 2.72 лв

доматено пюре - 2 с.л. - 0.12 лв

чубрица на вкус

сол на вкус

Рецептата за врачански кемерки е специален поздрав за всички почитатели на Mate Kitchen от Враца. Тя е типична само за балканския град, но е добре повече хора да научат за тези вкусни тестени закуски. Не е никак трудна и ще допадне на всички, особено на тези, които обичат месо.

Във Враца традиционно си хапват кемерки за закуска. Ако трябва да сме честни, това си е сериозно ядене и според нас преспокойно може да ги предложите за следобедна закуска, че дори и за вечеря. С кисело мляко или айрян или пък с лютеница нямат равни.

Тестото втасва само веднъж. След като оформите вашите кемерки и ги намажете с яйце, ги слагате директно във фурната и печете. Излишно е да ви казваме, че топли са по-вкусни.

Около създаването на врачанските кемерки се въртят две истории. Според първата, ги е измислил ситничарят Ангел Пащрапански от квартал Кемера в края на 60-те години на миналия век. Ако не знаете какво е ситничар, това е майстор, който прави дребни сладки и закуски.

Според другата версия, врачанските кемерки са създадени от технолози на врачанския хлебозавод през 1968 г. Вдъхновението идва от неприятен повод – скъсаната стена на хвостохранилището в Балкана залива и унищожава същия този квартал Кемера. Резултатът обаче е много вкусен и именно затова Mate Kitchen решиха да споделят с вас как се приготвят врачански кемерки.

Начин на приготвяне:

За тестото

1. Смесете всички продукти за тестото, като от яйцето се ползва само белтъкът. Жълтъкът се оставя за накрая, за намазване на питките.

2. Омесете меко тесто и го оставете да втаса на топло. През това време пригответе плънката.

За плънката

1. Нарежете лука на ситно и го запържете докато стане златист. Добавете каймата и бъркайте докато и тя се запържи и раздроби.

2. Подправете с чубрицата, солта и доматеното пюре. Разбъркайте всичко и оставете да се охлади.

3. От тестото откъснете топки колкото юмрук. Разточете ги и в средата сложете от плънката. Оформете топки и ги наредете в тава.

4. Намажете питките с разбит жълтък и съвсем малко олио. Печете ги на 200 градуса около 20 минути.

Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти