Необходими продукти за тестото:
20 г прясна мая
200 мл топла вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
2 пълни с.л. кисело мляко
около 400 г брашно или колкото поеме
За плънката:
350 г кайма
1/2 малка глава лук
50 г ориз
2 с.л. олио
сол, пипер на вкус
разбито яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Направете закваската като разтворите маята със захарта в топлата вода и добавите няколко супени лъжици от брашното. Оставете я на топло да шупне. Прибавете останалите съставки и омесете меко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го сложете да втаса, докато удвои обема си.
През това време сварете ориза в касерол или тенджера с 2 пръста вода над него. При варенето го разбърквайте отвреме навреме и когато е готов, го отцедете и оставете настрана.
Нарежете лука на ситно и го запържете за кратко. Добавете каймата, овкусете със сол и пипер и запържете, докато каймата стане на трохи. Прибавете ориза и го разбъркайте с другите съставки за плънката, докато вкусовете се смесят.
Разделете тестото на две равни части. Оформете от тях топки и разточете на кръгове с големина на диаметъра на тавата, в която ще печете. Намаслете тавата и я застелете с хартия за печене. Сложете първата кора, после изсипете охладената плънка и я разпределете равномерно. Покрийте с другата кора, застъпете леко краищата и оставете питката да втаса за около 20 минути. Намажете я с жълтък и поръсете с черен сусам.
Печем около 40 минути.
Вкусна питка с кайма
Апетитите към нея са големи
16410