Усукани сладки гевречета

Насладете им се докато са още топли

2.57 от общо 7 гласа
170 мин.
Необходими продукти

За тестото

брашно - 500 гр 

суха мая 7 грама - 1 пакетче 

прясно мляко - 150 мл 

олио - 90 мл 

захар - 90 гр 

яйца - 2 бр.

ванилия - 1 бр .

лимонова кора - 1 с.л. 

захар или сусам за поръсване

За намазване

жълтък - 1 бр.

олио - 1 с.л. 

прясно мляко - 1 с.л. 

Това, което със сигурност ще ви допадне най-много при тази рецепта на Mate Kitchen за усукани сладки гевречета, е, че всички продукти се сипват при брашното и директно се меси. Не трябва предварителна подготовка, активиране на маята, отделно разбиване на яйцата и млякото и т.н. Това всъщност са ритуали, които отказват много хора от месенето, така че се надяваме с тази рецепта да спечелим поне няколко кулинарни песимисти на страната на домашно приготвените печива.

Освен това оформянето на тези сладки гевречета е повече от елементарно. Всяка топка тесто трябва да се раздели на две равни части. От тях разтегляте колкото можете по-дълги фитили все едно оформяте пластилин. После фитилите се усукват като конци за мартеница един в друг и от тях се затваря геврече. Това е всичко.

Ако искате вашите гевречета ви да имат тъмен червен загар, ги намажете отгоре само с жълтъка на яйцето. Ако искате коричката им да е светла, мажете само с разбит белтък с малко мляко. За междинния вариант ползвайте цяло яйце. Накрая по желание може да ги поръсите със захар или сусам. А след като се изпекат, не чакайте. Насладете им се докато са още топли. Да ви е сладко!

Начин на приготвяне:

За тестото

1. Пресейте брашното в купа, направете кладенче и сложете в него всички продукти – сухата мая, леко затопленото прясно мляко, олиото, захарта, яйцата, ванилията и лимоновата кора.

2. Замесете меко тесто, завийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса на топло докато удвои обема си.

3. Премесете леко втасалото тесто, за да извадите въздуха и го разделете на 10 топки.

4. Всяка топка разделете на две и от частите разтеглете дълги фитили. Усучете фитилите един в друг и оформете геврече.

5. Подредете гевречетата в тава, покрита с хартия за печене, и ги оставете да втасат още веднъж.

За намазване

1. След като гевречетата бухнат, ги намажете с жълтъка, разбит с олиото и млякото. По желание може да ги поръсите със сусам или захар.

2. Изпечете ги на 170 градуса до готовност

Внимание: Съдържа яйца, жълтък, брашно и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти