за тестото:
500 г брашно
30 г краве масло
200 мл прясно мляко
1 яйце
1/2 кубче жива мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
за пълнежа:
400 г краве сирене
1 яйце
за намазване:
150 г краве масло
1/2 ч. л. сладък червен пипер
1 щипка самардала
Начин на приготвяне:
Брашното и солта се смесват в купа. Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно със захарта и се оставя да шупне.
Добавя се към брашното, чуква се яйцето и се налива разтопеното масло. Замесва се меко и еластично тесто, което се оставя да втаса.
Сиренето се натрошава и се разбърква с яйцето. Тестото се разточва на правоъгълна кора и се нарязва на квадрати.
Във всеки се слага по малко от плънката и се затварят така, че да се оформят топки.
Форма за кекс с дупка се маже с масло. Топките се потапят в разтопено масло и се подреждат във формата.
Тестото се оставя да втаса още веднъж за около 40 минути. Накрая се поръсва със самардала и червен пипер. По желание се слага и още масло.
Пече се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се леко и се поднася.
Домашни английски мъфини
Пухкави домашни бухтички
Здравословна закуска в 250 kcal
Съботни пържени филийки
Соленки със сусам