10 яйца
1 кг захар
50 г захар
5 пресни листа пандан
550 мл кокосова сметана
20 г безсолно масло
За полусварените яйца:
4 яйца от свободно отглеждани кокошки
соев сос
щипка бял пипер
4 филии хляб за тост
4 бучки безсолно масло
едра морска сол
За кафето:
2 пълни с.л. прясно смляно, тъмно изпечено хайнанско кафе (Нанянг или Ким гуан гуан)
2 ч.л. захар
Кая е яйчен крем, който се използва много в азиатската кухня. Типичната сингапурска закуска представлява тост с яйчен крем, рохко сварени яйца и кафе, приготвено в джезве. А с тази рецепта на 24 Kitchen ще разберете как да пренесете уникалния азиатски вкус у дома.
Начин на приготвяне:
1. За да направите кая (вид яйчен крем), сипете 10 яйца и 1 кг захар във висок и тесен огнеупорен съд и бъркайте в една посока, докато сместа стане гладка, около 20-30 минути. След това поставете съда върху тенджера с вряща вода на дъното, като във водата поставите кухненска кърпа, т.е. на водна баня. Бъркайте сместа 5 минути. Добавете кокосовата сметана постепенно, докато разбърквате. Завържете листата пандан на възел и ги пуснете в сместа. Продължете да бъркате крема още 20-25 минути, докато той се сгъсти и придобие консистенция на сос Холандез. Дръпнете от огъня.
2. В малък съд сипете 50 г захар и ги разтопете на слаб огън, докато се образува тъмнозлатист карамел. Дръпнете от котлона и добавете маслото. Разбъркайте енергично, докато то се разтопи. Пресипете карамела в каята и разбъркайте до хомогенност. Пресипете готовия крем в предварително стерилизирани буркани и съхранявайте в хладилник 1-2 седмици.
2. За яйцата сипете вода в тенджерка и оставете да заври. Добавете малко студена вода и поставете в съда яйцата. Захлупете и изключете котлона. Оставете за 10 минути. След това прецедете и обелете яйцата. Поставете ги в купичка и овкусете с малко соев сос и щипка смлян бял пипер.
3. Запечете филиите хляб върху открит огън или газов котлон. Изрежете коричките на филиите. Намажете всяка филия обилно с масло, а след това с плътен слой кая. Захлупете 2 по 2 филиите и ги разрежете по средата.
4. За кафето сипете 500 мл вода в голямо джезве или канче и оставете да заври. Добавете кафето и разбъркайте за около 20 секунди, докато кафето се надигне. Дръпнете от огъня и прецедете кафето. Добавете захарта и разбъркайте. След това прелейте 2-3 пъти кафето от канчето в кана и обратно, за да се аерира течността.
5. Сервирайте тостове с кая, полусварени яйца и ханайнско кафе за закуска.