за палачинките:
120 г брашно
1 щипка сол
1 ч. л. захар
200 мл прясно мляко
1 яйце
1/2 с. л разтопено масло + за мазане
за суфлето:
6 яйца
150 г захар
40 г царевично нишесте
550 мл прясно мляко
1 шушулка ванилия
20 г краве масло
1 портокал
30 мл портокалов ликьор
1 щипка сол
за сервиране:
200 г ягоди
15 мл портокалов ликьор
2 с. л. мед
пудра захар за поръсва
Начин на приготвяне:
Смесете брашното, солта и захарта. Към тях налейте млякото, маслото и разбитото яйце. Разбъркайте и оставете сместа да престои 20 минути.
Намажете с масло тиган за палачинки и в него изпържете 6 палачинки. За суфлето разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбийте леко жълтъците с нишестето и 120 г от захарта. Загрейте млякото със семенцата от шушулката ванилията. Налейте горещото мляко към жълтъците и разбъркайте.
Изсипете всичко в касерола и гответе 1-2 минути, докато се сгъсти. Дръпнете от котлона и добавете маслото.
Прехвърлете в купа и покрийте с фолио за свежо съхранение. Охладете на стайна температура. Разбийте охладения крем с настърганата кора от портокала, 120 мл от сока му и портокаловия ликьор.
Разбийте белтъците с щипка сол. Сипете останалата захар и разбивайте, докато се получи меренг. Добавете меренга на няколко пъти към крема, като внимателно разбърквате.
Загрейте фурната на 200 градуса без вентилатор. Поставете вътре тава да се сгорещи. Намажете тавата с масло и сложете една палачинка. Върху палачинката поставете от сместа за суфле. Печете около 6 минути.
Извадете, прегънете надве и поръсете с пудра захар. По този начин пригответе и останалите палачинки. Нарежете ягодите на кубчета и ги разбъркайте с меда и портокаловия ликьор.Сервирайте суфле палачинката с плодовете.
Още идеи:
- Идеалните палачинки
- В какво се крие чарът на палачинките
- Шоколадови палачинки за закуска
- Сладко суши от палачинки
- Дантелени палачинки
- Пакетчета от палачинки