Необходими продукти за 4 порции:
300 г спанак
3 яйца
100 г галета
150 г кашкавалена извара,
150 г цедено кисело мляко
1 червена чушка
1 жълта чушка
2 стръка пресен лук
100 г чери домати
2–3 стръка магданоз
2–3 стръка копър
50 г орехови ядки
1–2 листа див лук
сол, черен пипер и зехтин на вкус
чери домати за украса
Начин на приготвяне:
1. Спанакът се задушава в подходящ съд със зехтин. Овкусява се със сол и пипер. Оставя се да изстине, прибавят се предварително разбитите яйца и галетата, разбърква се и се разстила в тава с незалепващо покритие или върху хартия за печене. Пече се във фурна, загрята на 150–160 градуса, 10–15 минути в зависимост от дебелината на блата – до получаване на еластична палачинка, която не трябва да е препечена.
2. Кашкавалената извара, млякото, наситнените чушки, пресен лук, копър, магданоз, чери домати и натрошените орехи се поставят в купа и се смесват. Овкусяват се със сол, пипер и зехтин.
3. В единия край по дължината на спаначния блат се разпределя равномерно млечната смес и се навива руло. Готовият щрудел се поставя в хладилник за 2–3 часа. Поднася се студен с чери домати и наситнен див лук.