брашно - 300 гр
сирене - 200 гр
кисело мляко - 250 гр
кашкавал - 50 гр
олио - 160 мл
яйца - 2 бр.
бакпулвер 7 грама - 1 пакетче
червени чушки - 1/2 бр.
Солени мъфини със сирене и червена чушка звучи много добре за закуска, за следобедна закуска, за предястие дори. Ако ги поднесете с някакъв пастет или разядка на млечна основа, ще оберете овациите. Вкусни са и топли, и студени, и се правят за по-малко от час. Вие изберете как да ги наречете – спасителна рецепта, рецепта за разчистване на хладилника, малка домашна глезотия за закуска през почивните дни или импровизирано за вечеря през седмицата. Все е вярно.
Правят се лесно и бързо, с малко на брой и количество продукти, които обичайно се намират в хладилника. Купичка кисело мляко, парче сирене, малко кашкавал, две яйчица… Дори децата могат да ги забъркат и да ви изненадат.
Ще забележите, че в списъка с продукти за мъфините на Мate Kitchen със сирене няма сол. Не е пропуск, съвсем закономерно не сме я включили. Сиренето е достатъчно солено да овкуси тестото, кашкавалът също. Ако добавите и вие сол, рискувате да пресолите мъфините. В допълнение, най-вкусни са, когато са поръсени с шарена сол, така че наистина става съвсем излишно.
И един малък трик за поднасянето и консумирането на вкусните солени мъфини. Когато поръсите кашкавала към края на печенето, той се зачервява и добавя от своя характерен вкус. Ние обаче имаме още един кашкавален трик. Веднага щом извадите готовите мъфини със сирене от фурната, ги разчупвате внимателно през средата, слагате настърган кашкавал, поръсвате с чубрица и поднасяте. За тези няколко минути той се разтопява и става разтеглив, но запазва суровия си млечен вкус. Имате избор – направете така, както ви харесва на вас.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
Смесете бакулвера с брашното.
1. В купа разбъркайте яйцата, киселото мляко и олиото.
2. Добавете натрошеното сирене, нарязаната на ситно червена чушка и брашното на порции. Бъркайте до пълното му усвояване.
3. Разпределете сместа в предварително намазнена тава за мъфини или алуминиеви формички и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути.
4. По средата на печенето поръсете мъфините с настърган кашкавал.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, кашкавал, брашно и кисело мляко,, които може да предизвикат алергични реакции.