За тестото
брашно - 1 кг
брашно за доомесване - 150 гр
прясно мляко - 500 мл
яйца - 5 бр
олио - 50 мл
свинска мас - 50 гр
суха мая 14 грама - 2 пакетчета
захар - 1 с.л.
сол - 1 ч.л.
оцет - 1 с.л.
За плънката
краве сирене - 350 гр
олио - 60 мл
свинска мас - 50 гр
сух магданоз - 1 ч.л.
риган - 1 ч.л.
чубрица - 1 ч.л.
яйца за намазване - 1 бр
Ще ви изкушим ли с тази рецепта за солен козунак? Меко и уханно тесто с така желаните много конци, между които надничат парченца сирене, овкусено с магданоз, риган и чубрица. Дори да не ви е любим традиционният сладък козунак, към тази солена версия няма как да останете безразлични. Особено когато е топъл, преди малко излязъл от фурната – няма да имате търпение да поизстине, обещават от Mate Kitchen.
Солен козунак, но козунак, което значи, че изискванията към тестото са също толкова сериозни. Качественото брашно с по-високо съдържание на протеини, повечко яйчица, прясно мляко и нито капка вода и два вида мазнина – олио и свинска мас. Тук можете да направите ваш микс – олио с мас или масло, мас и масло без олио, оставяме вие да прецените. Който и вариант да предпочетете, все ще е добре.
Много важен детайл за нашия/вашия солен козунак е сиренето, отбелязват кулинарите от Mate Kitchen. Често го подценяваме в печивата и подхождаме по-непретенциозно – каквото и да е, само да е по-евтино. Истината е, че за хубава питка със сирене е важно какво сирене ползваме. То трябва да е плътно, мазно, с богат млечен вкус и да не се рони, защото иначе рискувате да се стопи по време на печенето и буквално да се изгуби. Нерядко некачественото сирене е твърде солено, което влошава вкуса на готовата питка. А не искате това. Искате, когато отхапете, да го усетите, да овкуси тестото, да го направи още по-апетитно. С краве сирене неблагополучията са изключени.
Макар името солен козунак да прави директна препратка към Великден, това е една разкошна и богата погача със сирене и подправки, която можете да си приготвите и за всеки друг празник. Даже не е нужно да има повод, за да зарадвате семейството си с нея. Топлата питка е винаги добре дошла на трапезата.
Начин на приготвяне:
За тестото
1. В купа налейте топлото мляко и към него прибавете маята, захарта и 2-3 лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете на топло да шупне.
2. През това време в купа разбийте яйцата със солта и олиото.
3. Сипете шупналата мая при яйчената смес, разбъркайте и започнете да добавяте брашното на порции.
4. Извадете полученото меко тесто на набрашнен плот и започнете да го месите. От време на време добавяйте свинска мас и месете докато се усвои напълно.
5. След като тестото усвои цялото количество мазнина, го сложете в намазнена купа, поръсете отгоре с брашно, завийте купата с домакинско фолио и оставете на топло докато утрои обема си.
За плънката
1. Докато тестото втасва, натрошете сиренето в купа и го мариновайте с олиото и подправките. Оставете го на стайна температура да поеме ароматите.
2. След като тестото е готово, го извадете, премесете с малко брашно и разделете на 4 равни части.
3. Всяка от тях разтеглете на фитил и разточете на дълга кора с дебелина 1 см и широчина около 6 см. Сложете от маринованото сирене по средата прехлупете краищата и усучете на фитил.
4. Всеки от пулучените фитили намажете със свинска мас.
5. Сплетете козунака, като поставите два от фитилите надлъжно и два напречно, за да се оформи кръст. След това започнете да ги оплитате по часовниковата стрелка през един а другите в обратна посока. Така докато се получи обла форма.
6. Прехвърлете козунака в тава, покрита с хартия за печене, покрийте с памучна кърпа и сложете на топло да втаса за около 40 минути.
7. След като козунакът втаса, намажете отгоре с разбито яйце, поръсете с едра морска сол и печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 45-50 минути или до суха клечка.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сух магданоз, което може да предизвика алергични реакции.