брашно - 300 гр
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 200 гр
сода бикарбонат - 1 ч.л.
масло - 100 гр
сирене - 250 гр
маслини - 100 гр
кимион - 2 ч.л.
Икономичен, практичен и лесен за приготвяне, този кекс с маслини на Mate Kitchen ще спаси сутринта ви и ще изпълни дома ви с чуден аромат на прясно изпечено тесто. Маслините добавят чудесен контраст във вкуса и правят кекса още по-апетитен.
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното за соления кекс с маслини в купа и към него прибавете яйцата и киселото мляко, в което сте угасили содата.
2. Разбъркайте с миксер или с тел и добавете разтопеното масло.
3. Натрошете вътре сиренето, сложете нарязаните маслини и кима, разбъркайте и разпределете сместа във формички за кекс.
4. Можете да я изсипете и в голяма форма, предварително намазана с олио и поръсена с брашно.
5. Сложете да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. След това намалете температурата на 180 градуса и печете докато се зачерви, приблизително 40 минути.
6. Извадете от фурната и оставете да изстине.
7. Нарежете изпечения солен кекс с маслини в подходяща чиния и го поднесете с чаша айрян.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, брашно, кисело мляко и масло, които могат да предизвикат алергични реакции.