Солен кекс

С шунка и кашкавал

5 от общо 1 гласа
60 мин.
Необходими продукти

брашно - 300 гр  

бакпулвер - 1 пакетче 

яйца - 6 бр 

кисело мляко - 200 гр 

сирене - 150 гр  

кашкавал - 150 гр 

шунка - 300 гр  

Рецептите за солен кекс са безброй и всичките до една са лесни за приготвяне. Основата винаги е от брашно, яйца, сирене, кисело мляко и олио. Всеки обаче добавя по нещо „от себе си“, когато разчиства хладилника. Може да са маслини, кисели краставички, сушени домати, някакъв колбас и въобще всичко, което ви се стори подходящо и ви е вкусно.

От Mate Kitchen добавихa към класическата рецепта кашкавал и шунка. Гарантираме, че е мноооого вкусен, едва изчакахме нашия фотограф да го заснеме. Колкото и грубо да звучи, му видяхме сметката за отрицателно време.

Обикновено се сещаме да направим солен кекс през почивните дни, когато ни се ще да разнообразим малко традиционната съботно-неделна закуска. Това е подходящо решение, тъй като не изисква особени усилия, просто трябва да разбъркате продуктите заедно и да ги сложите във фурната. Докато цялата къща се събуди, обходи банята и се приведе във вид за закуска, вече ще е готов опечен.

Ако досега не сте правили солен кекс и не знаете как да разпознаете правилната гъстота на тестото, най-лесният ориентир е да започне да пада на парчета от лъжицата. Стигнете ли до този момент, го прехвърлете в намазана с олио тава и го слагайте във фурната. Тук Mate Kitchen имат една малка тайна. Ако наредите отгоре парченца масло, преди да го сложите да се пече, става сочен и ухае вълшебно. Съветваме ви да го изчакате да изстине, но практиката показва, че това никога не се случва. Просто никой не е в състояние да устои на топъл солен кекс, особено ако е поръсен с шарена сол и поднесен с кисело мляко или айрян.

Начин на приготвяне:

1. Пресейте брашното в купа и размесете с бакпулвера, яйцата и киселото мляко. Разбъркайте добре.

2. Към сместа прибавете натрошеното сирене, настъргания кашкавал и нарязаната на ситни кубчета шунка.

3. Отново разбъркайте и изсипете в намазнена и набрашнена форма за кекс или торта.

4. Печете соления кекс на 180 градуса до златисто.

5. С клечка за зъби проверявайте дали кексът е опечен отвътре.

6. Ако по него не остава тесто, значи е готов.

7. Оставете го да изстине и обърнете върху голяма плоска чиния. Нарежете охладения солен кекс на парчета и го поднесете с айрян.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти