Необходими продукти:
100 г пушен бекон, нарязан на малки парченца
2 яйца
130 г брашно
1/2 пакетче бакпулвер
50 мл прясно мляко
50 мл екстра върджин зехтин или олио
кората на един лимон, настъргана на ситно ренде
10 листа босилек, ситно нарязани
100 г бяло сирене
сол и пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. В купа смесете брашното и бакпулвера и добавете бекона, сиренето, лимоновата кора и босилека. Разбъркайте и посолете със сол и черен пипер.
В друга купа смесете яйцата, млякото и олиото. Прибавете ги към сухата смес и разбъркайте добре с дървена бъркалка. Разделете тестото във форма за 12 мъфина или я изсипете в тава, която предварително е постлана с хартия за печене и е намазнена.
Печете около 15-20 минути или докато клечка за зъби излезе суха. По желание може да поръсите повърхността на кейка с маково семе или сусам преди да го запечете.
Солен кейк
С бекон и сирене
11544