Колко е вкусно през зимата да си намажете филийка бял ръчен хляб с масло и отгоре сладко от череши. Разкош, от който много хора се лишават, защото смятат, че се прави трудно, и избират купешкото вместо това. Истината е, че домашно сладко се приготвя лесно и коства далеч по-малко усилия и финансов ресурс, отколкото смятате, съветват кулинарите от Mate Kitchen. Удоволствието, след като го опитате, обаче е несравнимо, категорични са те.
Можете да си направите сладко от червени или бели череши, важното е да са добре узрели и да нямат наранявания, нито пък червейчета. Ако искате повече аромат, може да добавите 2-3 листенца индрише след като отпените. То е много подходящо както за череши, така и за джанки и сини сливи.
Вероятно се питате как е възможно да направим сладко от череши за по-малко от 2 часа и то да е достатъчно гъсто. Много просто – използвахме желираща захар за конфитюри „Захира“.
Желиращата захар за конфитюри намалява значително времето за приготвяне на сладкото, което, в зависимост от количеството плод, може да достигне няколко часа. Благодарение на по-краткото варене черешите запазват естествения си цвят и витамините, съдържащи се в тях, а сладкото получава необходимата гъстота. Освен това си осигурявате максимален срок на годност.
Разбира се, по същата рецепта можете да приготвите сладко с каквито плодове желаете – ягоди, вишни, смокини, сини сливи, боровинки, праскови… Единственото условие е да спазвате съотношението между плодовете и желиращата захар – 1:1.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. Измийте череши, почистете ги от дръжките и костилките, след което ги сложете в тенджера и покрийте със захар „Захира“.
2. Разбъркайте добре и варете на умерена температура. Щом сместа заври, отстранете отделилата се пяна.
3. След 20-25 минути дръпнете сладкото от котлона. Разпределете го в предварително измити, подсушени и леко затоплени бурканчета. Затворете с капачките и обърнете за поне 12 часа, докато сладкото изстине напълно.