Необходими продукти:
600 г брашно
250 г течен шоколад
140 г краве масло
50 г захар
250 мл прясно мляко
1 яйце
2 ч. л. суха мая
1/4 ч. л. сол
Дните, в които можем да се насладим на дълга и разточителна закуска, са малко дори и през лятото. Насладете се на лежерната неделя с тези вкусни гевречета.
Затопленото мляко се смесва с маята и захарта.
В друг съд се разбъркват брашното, солта и разтопеното масло.
Разтворената мая се пресипва при брашното и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса.
Разделя се на 8 части, от които се оформят топки.
Всяка топка се разточва на кръгла кора и се намазва с шоколад.
След това краищата се събират така, че да се получат малки вързопчета. Не трябва да има въздух в тях.
Разточват се внимателно като питки. В тестото се правят прорези, без да се стига до края.
Завиват се първо на руло по дължина, а след това като гевречета.
Оставят се да втасат за 30 минути. Мажат се с разбито яйце и се пекат в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор до готовност – 15 минути.
Прочетете още:
- Домашно тесто за пица
- Хляб с мед и розмарин
- Козунак и руло от едно тесто
- Домашни понички
- Какво е парено тесто и как да го приготвим