суха мая за 500 г брашно - 1 пакетче
захар - 1/2 ч.л.
сол - 1 с.л.
олио - 3 с.л.
бира - 100 мл
хладка вода - 250 мл
брашно - 500 гр
Селските питки на баба са рецепта, която е подходяща за всякакви случаи. Може да ги замесите за уютна съботно-неделна закуска и да си ги хапнете с масло, шарена сол, сирене и пресни зеленчуци.
Може да ги забъркате, когато очаквате гости и искате да ги посрещнете с вкусна, домашно приготвена храна, предлагат още от Mate Kitchen. Може да ги поднесете с разядки или пък с вкусна, богата яхния със сос, в която с удоволствие да си потопите къшей.
Когато след празниците ви остане храна, може да направите селските питки на баба и да ги превърнете във вкусни бургери. Така ще дадете нов живот на остатъците от празничната трапеза. Това е вкусен вариант, различен от обичайното претопляне.
Необичайното в рецептата за тези бабини селски питки е, че тестото се замесва не с прясно или кисело мляко, а с бира и вода. Тя не повлиява на вкуса, но пък прави тестото въздушно и леко и допринася за по-доброто втасване. Благодарение на това можете да си ги направите и по време на пости.
Това, което е любимо на специалистите от Mate Kitchen в тези питки, е, че са меки отвътре и хрупкави отвън. Имат съвършената коричка. Това е ефект, който може да постигнете с всичките си подобни печива. Как? Задължително сложете в някой ъгъл на фурната купичка с вода, която да се изпарява, докато питките се пекат. Когато ги извадите, не ги покривайте с нищо, нито ги мокрете с вода. Така ще останат хрупкави отвън и меки отвътре.
Начин на приготвяне:
1. Сложете маята, захарта и няколко лъжици брашно в топлата вода и изчакайте десетина минути да шупне.
2. Пресейте брашното, направете кладенче в средата и в него сложете солта, олиото, втасалата мая и бирата и замесете тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно. Тестото трябва да е мекото колкото меката част на ухото ви.
3. След като го омесите добре, го сложете в подходящ съд и го завийте, за да не изсъхне и да се получи коричка.
4. Когато тестото удвои обема си, покрийте тавата с хартия за печене и от тестото оформете отделни питки. Наредете ги на разстояние една от друга и ги оставете да си починат за 15 минути.
5. През това време включете фурната да се загрее на 150 градуса.
6. С остър нож резнете на кръст всяка питка и ги сложете да се пекат, като усилите фурната на 180 градуса. Печете ги докато се зачервят.
7. Задължително сложете в някой ъгъл на фурната купичка с вода, която да се изпарява, докато вашите питки се пекат. Когато ги извадите, не ги покривайте с нищо, нито ги мокрете с вода. Така ще останат хрупкави отвън и меки отвътре.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.