Необходими продукти:
20 г прясна мая
2 чаени чаши топла вода
2 чаени лъжички сол
2 чаени лъжички захар
около 5 чаени чаши брашно
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята, солта и захарта във водата. Оставяме маята да шупне за около 10 минути. Пресяваме брашното и правим кладенче. В него изсипваме сместа от споменатите продукти и замесваме гладко и еластично тесто.
Прехвърляме го в намазнена купа и го завиваме с кърпа. Оставяме го да втаса на топло за около час или докато удвои обема си.
Разделяме готовото тесто на две части и от всяка оформяме хлебче. Слагаме всяко от тях в тавичка да втаса до двоен обем или за около 30 минути.
С остър нож правим четири–пет разреза. Може да добавим чесън, подправки по наш вкус или пък да използваме царевично нишесте.
Печем хлебчетата за около 30 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
* Преди печене по желание може да намажем хляба с топинг от две супени лъжици зехтин, три–четири скилидки ситно нарязан чесън, сух босилек, чубрица, мащерка и розмарин.
Селски хляб
От сутринта ме гони апетит за подобна вкусотия
21072