Необходими продукти:
300 г ръжено брашно
200 г бяло пшенично брашно
1 кубче прясна мая
1 чаена лъжичка мед
1 чаена лъжичка захар
1 равна супена лъжица хималайска сол
2 чаени лъжички зехтин
около 250 мл хладка към топла вода
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята заедно със захарта, малко от топлата вода и изчакваме сместа да шупне. После от всички продукти омесваме тесто, което трябва да е меко и лепкаво. За да е по-лесно омесването, слагаме брашно по ръцете.
В следващия етап покриваме тестото с кърпа и го оставяме на топло около един час, докато втаса и удвои обема си. Предварително загряваме фурната на 200 градуса, а през това време моделираме хляб в желаната от нас форма, като работим върху набрашнен плот и с набрашнени ръце.
Задължително правим резки с остър нож и леко поръсваме с брашно горната част на хляба. Слагаме го в тава с хартия за печене и го оставяме отново да втаса и да удвои обема си за нови 30 минути.
Изпичаме изделието до готовност, като към края на печенето намаляваме фурната, ако забележим, че има риск от изгаряне на коричката на хляба.
Ръжен хляб
Здравето е в ръцете ни
13214