Необходими продукти:
500 г кайсии
100 г шамфъстъци
80 г захар
70 г краве масло
50 г кайсиев конфитюр
1 яйце
1 с. л. брашно
за тестото:
125 г брашно
100 г краве масло (студено)
50 г захар
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Брашното се разбърква със захарта и солта.
В същия съд се добавя маслото, нарязано на кубчета. Претрива се с ръце, така че да се получат трохи. Наливат се 2–3 с. л. студена вода и се разбърква.
Тестото се прибира във фризер за 15 минути. След това се разточва на кора, която се поставя в квадратна форма с подвижно дъно, застлана с хартия за печене.
Пече се около 20 минути на 170 градуса, с вентилатор, след което се оставя да се охлади.
Ядките, брашното и захарта се смилат в чопър. Добавя се нарязаното на кубчета масло и се смила.
Чуква се яйцето и се смила отново.
Полученият крем се излива върху охладената кора от тесто. Заравнява се.
Кайсиите се разполовяват и се почистват от костилките. Плодовете се режат на тънки парчета, които се подреждат върху крема от ядки.
Сладкишът се пече около 30 минути на 170 градуса.
Докато е топъл, се намазва със загрят предварително конфитюр от кайсии. Охлажда се.
Нарязва се на квадрати и се сервира.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Орехов кекс с фурми
Кекс с тахан, сусам и мляко
Кекс с шоколадова заливка
Мраморен кекс с парченца шоколад
Бърз кекс с кисело мляко