400 г брашно
180 мл пастис (перно)
1 с. л. свинска мас
1 с. л. краве масло
1 с. л. захар
1 щипка сол
олио за пържене
за плънката:
500 г сочни фурми
1 с. л. вода от портокалов цвят
1 с. л. пастис
1 шипка карамфил
кората от 1 портокал
Начин на приготвяне:
Фурмите за плънката се почистват от костилките и се смилат заедно с карамфила, настърганата портокалова кора, пастиса и портокаловата вода. Ако има нужда, се налива малко вода, за да се получи пюре.
Брашното за пърженките се разбърква със захарта и солта. Добавят се свинската мас и маслото и се претрива с ръце, за да се получат трохи.
Налива се пастисът и се замесва меко тесто. Тестото се разточва на тънка правоъгълна кора, от която се изрязват широки ленти.
Плънката се разпределя върху едната половина на лентите – през 3–4 см. Непокритото от плънка тесто се намазва с вода. Прехлупва се.
Притиска се с пръсти, за да се залепи и се реже на квадрати, в средата на които трябва да е плънката, като равиоли.
Пържат се на маслена баня до златисто и се поднасят топли.
Прочетете още:
- Домашно тесто за пица
- Хляб с мед и розмарин
- Козунак и руло от едно тесто
- Домашни понички
- Какво е парено тесто и как да го приготвим