хляб стар - 10 филии
брашно - 100 гр
прясно мляко - 250 мл
яйца - 4 бр.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
олио за пържене - 300 мл
пудра захар по желание
Колко рецепти за пържени филийки знаете? Изненадахме ли ви с този въпрос? Уж нищо особено – стар хляб и яйца и закуската е готова за 20 минути, но не съвсем. Ние можем да изброим поне 4 рецепти и сме готови да се обзаложим, че има още. Оказва се, че и тук семейните интерпретации са много.
Този път е ред да си поговорим за джиджипапа. В тази рецепта на Mate Kitchen филийките се потапят не само в разбито яйце, а в гъста смес от яйца, прясно мляко (или кисело мляко) и брашно, към която се добавя и малко сода, за да станат по-пухкави. По този начин ги приготвят в Североизточна България и особено в Шумен и Варна. В интерес на истината, вкусните пържени филийки в този вид са типични за семействата на тракийските и арменските бежанци. Вкусът е познат и в същото време има нещо различно в него.
И понеже казахме, че знаем поне 4 рецепти за пържени филийки, ние сме ги опитвали и изпържени в смес от яйца и пудра захар. Много пудра захар, толкова, че става тежко за ядене от сладост.
Каквато и рецепта да изберете, важното е да имате стар хляб, защото той поема панировката по-добре. Важно е да ги изпържите и в достатъчно и добре сгорещена мазнина. Как да ги поднесете – със сирене, мед, пудра захар, месце, оставяме на вас.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. В дълбок съд разбийте яйцата и към тях прибавете брашното, млякото, солта и содата.
2. Потопете филийките хляб в гъстата смес и ги изпържете от двете страни до зачервяване.
3. Извадете ги върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина.
4. Поднесете филийките поръсени с пудра захар или със сладки и солени добавки по ваш вкус.
Внимание: Съдържа яйца, брашно, прясно мляко и хляб, което може да предизвика алергични реакции.