450 г брашно
270 мл хладка вода
20 г прясна мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
зехтин за намазване
Начин на приготвяне:
В купа разтворете маята във водата, добавете солта и захарта и разбъркайте. Малко по малко прибавяйте брашно. Омесете меко и еластично тесто.
Поставете тестото в голяма купа, намажете със зехтин, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса, докато удвои обема си.
Накъсайте тестото на малки топчета и ги разтеглете с ръце на тънки питки, а в средата им направете дупки. Намажете питките със зехтин и ги изпечете на скара върху жарта от двете страни.
Други рецепти за хляб:
Царевичен хляб с маслини за закуска
Как да омесим хляб у дома
Как да съхраняваме хляб