Пълнозърнести питки с маслини

Минимум усилие за максимум удоволствие

0 от общо 0 гласа
60 мин.
Необходими продукти

пълнозърнесто брашно - 250 гр 

овесени ядки фини - 40 гр  

кисело мляко - 200 гр  

яйца - 2 бр 

олио - 40 мл 

масло - 20 гр  

маслини едри - 10-12 бр 

бакпулвер 10 грама - 1 пакетче 

риган - 1 ч.л. 

сол на вкус

Минимум усилие за максимум удоволствие е най-доброто определение за тази рецепта за пълнозърнести питки с маслини. Тестото се забърква за десетина минути и като казваме забърква, имаме предвид точно това. Не се пипа с ръце, не се меси. Трябват ви само бъркалка и дървена лъжица, за да го приготвите. Питките се изпичат за около половин час, дори по-малко – зависи от фурната. След това само ги вадите, завивате с кърпа за няколко минути и поднасяте топлички с масло, колбаси, сирене. За децата може с чаша айрян, възрастните ще ги оценят с вино.

Питки с маслини значи, че можете да получите различен вкус от тях в зависимост какви маслини ползвате, обясняват от Mate Kitchen. Тук изборът е изцяло съобразен с вашия вкус, но трябва да внимавате да не са прекалено солени. Солта няма да отиде в тестото, ще остане в тях и ще я усещате на всяка хапка. Рискувате питките да станат неприятни за ядене, така че имайте едно наум.

Лъжицата за сладолед е най-лесният начин да оформите вашите пълнозърнести питки с маслини, защото тестото е по-рядко и доста лепкаво. Ако нямате, Mate Kitchen съветват да намокрите или намазните ръцете си много добре и с бързи движения оформете топчетата. Имайте предвид, че няма да бухнат много, така че може да ги подредите по-близо една до друга в тавата. Не ги правете твърде големи, нека да са с размера на домашни курабии, за да може да се изяждат и да не остават начупени.

Начин на приготвяне:

1. В купа разбийте заедно яйцата, солта, киселото мляко и олиото.

2. Добавете бакпулвера и овесените ядки, ригана и нарязаните на дребно маслини.

3. Разбъркайте всичко много добре и към сместа добавете брашното на порции, като бъркате докато се получи меко тесто.

4. С помощта на мокра лъжица за сладолед разпределете еднакви топки от тестото на разстояние в тава, покрита с хартия за печене.

5. Печете питките в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути или до златист загар. След като извадите питките от фурната, разпределете маслото равномерно върху всяка от тях.

6. След като маслото се разтопи и попие в питките, оставете да се охладят за 10-15 минути и ги поднесете.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.

Внимание: Съдържа пълнозърнесто брашно, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти