пъдпъдъчи яйца - 10 бр.
пълнозърнесто брашно - 400 гр
брашно от лимец - 400 гр
кафява захар - 1 ч.ч.
козе кисело мляко - 1 ч.ч.
олио - 1 ч.ч.
сода бикарбонат - 1 ч.л.
Не може ли да си хапваме най-нормални, с бяло брашно, ще попитат някои от вас. Може, но не всички могат да си го позволят по ред причини – най-често здравословни или пък свързани със специфичен начин на хранене, отбелязват от Mate Kitchen.
Ето тук техните пълнозърнести гофрети се явяват като вкусно и здравословно спасение!
Голямото им предимство далеч не е само в избора на брашно. Козето кисело мляко в състава им е бедно на калории - в 100 грама има само 63. В пъдпъдъчите яйца пък се съдържат повече биологично активни вещества, отколкото в яйцата на която и да е друга птица. Те са изключително богати на витамин А, В1 и В2. Ценен източник са и на витамин В12, заради който се предпочитани от вегетарианците. Богати са и на цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и желязо. Ето защо са препоръчителна част от менюто на хора, които се подлагат на тежко физическо натоварване, както и като част от диетичното хранене.
Можете да поднесете пълнозърнестите гофрети с топинг по желание. За да бъде все пак в синхрон с хранителния режим, който спазвате, е препоръчително това да са пресни плодове, мед или кленов сироп, съветва Mate Kitchen.
Начин на приготвяне:
1. Активирайте содата в киселото мляко.
2. В голяма купа счупете яйцата. Добавете мазнината, захарта и киселото мляко със содата и разбъркайте добре.
3. Добавете брашното на части и бъркайте до пълното му усвояване. Трябва да се получи меко тесто.
4. Оставете тестото да си почине за 10 минути, а през това време включете гофретника да се загрява.
5. Намажете плочите на гофретника с малко олио и поставете от тестото, което предварително сте оформили. Затворете и изчакайте да се изпече от двете страни. Сервирайте гофретите с топинг по ваш вкус!
Внимание: Съдържа пълнозърнесто брашно, което може да предизвика алергични реакции.