450 г пълнозърнесто брашно
175 г бяло брашно
2 с. л. овесени ядки
450 мл мътеница
1 с. л. кафява захар
1 1/2 ч. л. сода
1 ч. л. сол
за маслото:
150 г краве масло (меко)
2 стръка пресен лук
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Двата вида брашно и овесените ядки се смесват в купа със солта и захарта.
Мътеницата и содата се разбъркват и се наливат към сухите съставки. Бързо се замесва лепкаво тесто, което не трябва да се меси много.
Оформя се на топка и се поставя върху лист хартия. По повърхността му се прави прорез във формата на кръст.
Фурната се загрява на 200 градуса с вентилатор. В нея се поставя съд с дебело дъно, да се нагорещи добре. Тестото се слага в съда и се пече до готовност – около 35 минути.
Маслото се разбива с миксер, заедно със солта и пипера. Когато стане пухкаво, се разбърква с наситнения пресен лук.
Хлябът се поднася с ароматното масло.
- Топла питка със сиренце...
- Да замесиш любов
- Как да направим питка
- Орехова питка
- Бърза питка със сирене
- Содена питка за Бъдни вечер
- Орехова питка