Необходими продукти:
7 гр суха мая
360 милилитра топла вода
1 ч. л. захар
1-2 ч.л. сол
50 гр масло
Начин на приготвяне:
В топлата вода слагаме лъжичката захар, супена лъжица от брашното и маята разбъркваме, докато се разтворят добре.
Продължаваме като в купа пресеем брашното и добавим маята.
Бъркаме докато стане трудно, а след това прехвърляме тестото върху повърхност, подходяща за месене и месим с ръце 5-6 минути.
Намазняваме съд, поставяме в него омесеното тесто и покриваме с домакинско фолио.
Оставяме го да втасва на стайна температура - 40-50 минути, докато се надигне хубаво.
След това го преместваме в съд, подходящ за печене. Покриваме отново за 20-30 минути.
Когато втаса правим дупчици в него и в тях слагаме по малко масло.
Пъхнем хлебчето в загрята на 220 градуса фурна, докато хване златиста коричка.
Ако желаете хлебчето ви да е с по-хрупкава коричка, можете точно преди да го пъхнете във фурната, да напръскате с малко студена вода.
Когато се изпече го оставяме върху решетка, за да хване хубава твърда коричка, ако искате по-мека коричка вместо върху решетка, го завийте в кърпа.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Царевичен хляб с маслини за закуска
Да си направим хляб със семена