яйца - 3 бр
кисело мляко - 1 кофичка
сода бикарбонат - 1 ч.л.
олио - 2/3 ч.ч.
царевично брашно - 2.5 чаена чаша
брашно - 1 ч.ч.
бакпулвер - 1 пакетче
сирене - 250 гр
спанак - 300 гр
сол на вкус
В тълковния речник на българския език пише, че вкусният просеник е специален хляб, който се приготвя от царевично брашно и е традиционен за българската национална кухня. А кулинарите от Mate Kitchen признават, че просеникът не може да се сравни с нищо познато. Той е от онези ястия, на които човек запомня името от първия път. Дояждат му се точно заради специфичния им вкус.
Царевичното брашно е в центъра на рецептата за просеник, но покрай него има яйца, мляко, сирене. Ние сложихме и спанак, но може да ползвате и други пролетни зелении като лапад, коприва или пък листа от цвекло. Получава се нещо като комбинация от хляб и солен кекс и едно парче с размери 10 х 10 см стига да засити и най-тежкия глад. Върви чудесно с айрян или кисело мляко и става не само за закуска, поясняват от Mate Kitchen.
Просеникът е традиционна рецепта от Северозападна България, която със сигурност ще ви стане любима. Тя е много вкусно доказателство, че смляната царевица не се ползва само за качамак, а може да се превърне и в други вкуснотии. Струва си да се замисли човек за това, което са яли нашите баби и дядовци. Не е нужно едно ястие да е сложно, да се ползват скъпи продукти или пък в него непременно да има месо, за да бъде вкусно.
Начин на приготвяне:
1. Изчистете и измийте спанака и го нарежете на ивички. Сложете го в купа и го намачкайте леко със сол.
2. Угасете содата в киселото мляко.
3. Вземете дълбока купа, чекнете в нея яйцата и ги разбийте добре. Изсипете вътре шупналото кисело мляко и разбъркайте докато се получи гладка каша. Добавете в нея олиото и бакпулвера, разбъркайте и започнете постепенно да сипвате двата вида брашно.
4. Получава се гъсто и тежко тесто, което ще се отпусне леко, след като сложите в него спанака.
5. Добавете при тестото спанака и натрошеното сирене, разбъркайте и оставете сместа да си почине за няколко минути.
6. През това време покрийте дъното на тава с хартия за печене. Прехвърлете тестото в нея и печете в предварително загрята на 170 градуса до готовност. Обикновено отнема около 30-40 минути в зависимост от размера на тавата и дебелината на изсипаното в нея тесто. Следете и внимавайте да не се препече. Просеникът е готов, когато се зачерви отгоре.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, брашно, кисело мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.