Необходими продукти за 6 броя:
500 г брашно
80 г кафява захар
40 г прясна мая (7 г суха мая)
1 с. л. сол
200 мл топло прясно мляко
около 10 с. л. сода за хляб
морска сол за поръсване
мазнина за тавата
Начин на приготвяне:
1. Всички продукти без брашното, содата и морската сол се смесват. Добавя се брашното и се меси до получаване на гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса за 1 час, но не е задължително. След като втаса, отново се омесва.
2. Тестото се разделя на топки, от които се правят дълги фитили. Покриват се с кърпа и се оставят за 5–10 минути. Фитилите се оформят в типичната форма за претцел (може и като геврек).
3. Тенджера се пълни с вода (поне 6–7 см дълбочина), като на чаша вода се слагат по 2 с. л. сода. Водата се загрява, докато започне леко да ври, след това огънят се намалява и водата се оставя да къкри.
4. Претцелите се пускат един по един във врящата вода за 10 секунди или докато тестото пожълтее.
5. Изваждат се и се подреждат в намазнена тава. Поръсват се със ситна морска сол и се пекат 15 минути в загрята на 220 градуса фурна или докато станат златистокафяви. Поднасят се топли.