за тестото:
500 г брашно
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. захар
олио за пържене на маслена баня
канела и пудра захар за поръсване
за ябълковото пюре:
4 зелени ябълки
100 мл тъмен ром
50 г тъмни стафиди
50 г мед
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 250 мл топла вода, заедно със захарта. Пресипва се при брашното и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса в намазана с олио купа.
Ябълките се обелват, почистват се от семките и се режат на кубчета. Слагат се в касерола с рома, меда и стафидите и се готвят на слаб, огън под капак, докато омекнат и течността се изпари.
Пюрират се, а ако пюрето е течно, се сгъстява на умерен огън. От тестото се оформят 8 топки, намазват се с олио и се оставят да починат за 30 минути.
Тестените топки се изтъняват с намазнени ръце, като в средата им се прави дупка. В дълбок съд се загрява олио до 180 градуса. Мекиците се пържат на маслена баня до готовност и златист цвят.
Отцеждат се и се поръсват със смес от пудра захар и канела. Гарнират се с ябълковото пюре.
Още идеи за закуска
- Идеалните палачинки
- В какво се крие чарът на палачинките
- Шоколадови палачинки за закуска
- Три различни рецепти за бухтички
- Пухкави домашни бухтички