400 г пълнозърнесто брашно
2 с. л. студено пресован зехтин
1 с. л. мед
2 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
за плънката:
200 г печурки
100 г зелени маслини (без костилки)
1 консерва домати на кубчета (400 г)
2 печени червени чушки
2 пресни зелени чушки
2 скилидки чесън
2 глави лук
2 моркова
1 тиквичка
4 стръка босилек
50 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 200 мл топла вода. Брашното се смесва със солта. Прибавят се водата с маята, зехтинът и медът.
Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в 20 мл от зехтина.
Наливат се доматите и се готви още 8–10 минути. Готовият доматен сос се овкусява с наситнен босилек, сол и черен пипер и се дърпа от огъня.
Морковите, тиквичката и чушките се почистват и се режат на малки кубчета.
Печурките се почистват от пънчетата, обелват се, режат се на четири и се запържат в 15 мл от зехтина. Изваждат се.
В същия съд в останалия зехтин се запържват морковите, тиквичката и чушките. Щом омекнат леко, се дърпат от огъня.
Запържените зеленчуци се смесват с целите маслини, сол и черен пипер.
Тестото се разделя на две части, които се разточват на тънки правоъгълници. Намазват се с доматения сос.
Поръсват се с гъбите и зеленчуците.
Навиват се на рула, върху които се правят прорези. Оставят се да втасат.
Пекат се 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Други рецепти за пица:
- Най-популярните италиански пици
- Пица с карамелизиран лук
- Здравословна пица
- Как да си направим плодова пица
- Пица с домашно замесено тесто
- Постна пица