350 г захар
500 мл вода
1 портокал
1 лимон
60 г мед
За тестото:
2 яйца
1 жълтък
50 г захар
4 с.л. олио
1 портокал
300 г брашно
7 г бакпулвер
За поръсване:
2 с.л. белени шам-фъстъци
Начин на приготвяне:
За тестото сложете яйцата и жълтъка в купа. Настържете кората на портокала и изтискайте сока му. добавете олиото и захарта. Разбийте сместа с тел.
Смесете брашното с бакпулвера. Добавете ги към течната смес. Бъркайте с помощта на дървена лъжица или шпатула до гладко тесто.
Загрейте олио в тенджера или фритюрник до 180 градуса. Загребвайте от тестото за бухти с лъжица за сладолед и пускайте топчетата да се пържат. Пържете ги до златисто.
За сиропа сложете в тенджерка водата, захарта, сока на лимона и портокала и меда. Пуснете половинка лимон и половинка портокал, от изтисканите - за аромат. Сложете сиропа да заври и варете около 3 минути, до сгъстяване.
Потапяйте на порции изпържените бухти в сиропа, като ги обръщате от всички страни. След това ги изваждайте в чиния.
Накрая поръсете бухтите с печени нарязани шам-фъстъци.
Прочетете още:
- Бързи и вкусни идеи за сутрешна закуска
- Мекици по тракийски
- Закуска сутрин - за и против
- Новите суперхрани за закуска
- Най-здравословната закуска е с яйца