Необходими продукти за 6 порции:
4 точени кори
1 кг агнешко месо
700 г спанак
3–4 с. л. олио
1 връзка зелен лук
3–4 стръка пресен чесън
5 с. л. бяло вино
1–2 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
1 ч. л. сух босилек
олио за намазване
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Спанакът се почиства, измива се и се нарязва на ивици.
2. Месото се нарязва на хапки. Задушава се в олиото и 100 мл вода, докато остане на мазнина, и се изважда.
3. Лукът и чесънът се нарязват надребно и заедно със спанака се задушават в същия съд до омекване. Месото се връща в тигана и всичко се разбърква. Посолява се, залива се с 1 ч. ч. гореща вода и 3 с. л. от бялото вино. Ястието се вари на слаб огън, докато месото омекне.
4. Брашното и червеният пипер се размиват в 1/2 ч. ч. вода, останалото вино, добавят се наситненият магданоз и босилекът. Сместа се изсипва при месото и се оставя да кипне за няколко минути. Сваля се от огъня и ястието се прехвърля в тава.
5. Корите се намазват с олио и се надиплят върху плънката. Отгоре се правят срезове, тавата се поставя във фурна и се пече на 180 градуса до изпичането на корите.
Прочетете още – Най-добрите техники и рецепти за козунак и агнешко