За тестото
брашно - 250 гр
сол - 1/2 ч.л.
суха мая - 1,5 ч.л.
риган или микс от сухи подправки - 1 ч.л.
мед - 1 супена лъжица
зехтин + допълнително за намазване - 5 с.л.
вода хладка - 150 мл
За соса
чесън - 4 скилидки
доматено пюре - 2 с.л.
кетчуп - 2 с.л.
домати - 1 кг
дижонска горчица - 1 ч.л.
риган - 1 ч.л.
суха мащерка - 1 ч.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус
Плосък хляб с домати – ароматен, с препечени, хрупкави крайчета, с богат доматен вкус.
В тази рецепта в гръцки стил на Mate Kitchen традиционната за България чубрица в хляба е заменена с мащерка и риган. Към тях се добавя и специфичният вкус на чесъна. Ако предпочитате, може да ползвате само риган или само мащерка, както и да ги замените с босилек.
Рецептата за плосък хляб е лесна за приготвяне. Не отнема и много време, тъй като тестото е малко и втасва бързо.
Върви чудесно със сирене – фета, за да сме в гръцката тематика. Може да го поднесете с маслини и нарязан на големи парчета червен лук, съветват още от Mate Kitchen . Пилешко ще му подхожда много, ако държите да има и месо на масата.
Начин на приготвяне:
За тестото
1. В купичка смесете водата, маята и меда.
2. В голяма купа разбъркайте брашното и солта. Направете кладенче и сипете в него микса от подправки, 1 с. л. зехтин и разтворената мая и замесете меко и еластично тесто.
3. Намажете тестото с мазнина, покрийте съда с чиста кърпа и оставете да втаса на топло докато удвои обема си
За соса
1. Нарежете чесъна на тънки филийки. Обелете доматите, отстранете воднистата част и ги нарежете на едро.
2. Загрейте зехтина в подходящ тиган, добавете чесъна и го задушете на умерен огън за минута-две.
3. Разбъркайте доматеното пюре с 4 лъжици вода. Добавете тази смес в тигана заедно с нарязаните домати, кетчупа и горчицата. Подправете със сол, черен пипер, мащерка и риган, увеличете температурата и оставете да се вари за около 3 минути, или докато започне леко да се сгъстява.
4. Загрейте фурната на 200 градуса. През това време разточете тестото върху набрашнена повърхност и го разстелете в тава за пица с диаметър 30 см. Отгоре разпределете доматения сос, като оставите 2 см борд. Оставете да втаса за 10 минути и изпечете за 15-20 минути.
5. Поднесете плоския доматен хляб горещ.
Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа дижонска горчица, което може да предизвика алергични реакции.