Плосък хляб с домати

По гръцка рецепта

5 от общо 1 гласа
90 мин.
Необходими продукти

За тестото

брашно - 250 гр  

сол - 1/2 ч.л.

суха мая - 1,5 ч.л.  

риган или микс от сухи подправки - 1 ч.л. 

мед - 1 супена лъжица 

зехтин + допълнително за намазване - 5 с.л.  

вода хладка - 150 мл

За соса

чесън - 4 скилидки 

доматено пюре - 2 с.л. 

кетчуп - 2 с.л. 

домати - 1 кг 

дижонска горчица - 1 ч.л. 

риган - 1 ч.л. 

суха мащерка - 1 ч.л. 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Плосък хляб с домати – ароматен, с препечени, хрупкави крайчета, с богат доматен вкус.

В тази рецепта в гръцки стил на Mate Kitchen традиционната за България чубрица в хляба е заменена с мащерка и риган. Към тях се добавя и специфичният вкус на чесъна. Ако предпочитате, може да ползвате само риган или само мащерка, както и да ги замените с босилек. 

Рецептата за плосък хляб е лесна за приготвяне. Не отнема и много време, тъй като тестото е малко и втасва бързо.

Върви чудесно със сирене – фета, за да сме в гръцката тематика. Може да го поднесете с маслини и нарязан на големи парчета червен лук, съветват още от Mate Kitchen . Пилешко ще му подхожда много, ако държите да има и месо на масата.

Начин на приготвяне: 

За тестото

1. В купичка смесете водата, маята и меда.

2. В голяма купа разбъркайте брашното и солта. Направете кладенче и сипете в него микса от подправки, 1 с. л. зехтин и разтворената мая и замесете меко и еластично тесто.

3. Намажете тестото с мазнина, покрийте съда с чиста кърпа и оставете да втаса на топло докато удвои обема си

За соса

1. Нарежете чесъна на тънки филийки. Обелете доматите, отстранете воднистата част и ги нарежете на едро.

2. Загрейте зехтина в подходящ тиган, добавете чесъна и го задушете на умерен огън за минута-две.

3. Разбъркайте доматеното пюре с 4 лъжици вода. Добавете тази смес в тигана заедно с нарязаните домати, кетчупа и горчицата. Подправете със сол, черен пипер, мащерка и риган, увеличете температурата и оставете да се вари за около 3 минути, или докато започне леко да се сгъстява.

4. Загрейте фурната на 200 градуса. През това време разточете тестото върху набрашнена повърхност и го разстелете в тава за пица с диаметър 30 см. Отгоре разпределете доматения сос, като оставите 2 см борд. Оставете да втаса за 10 минути и изпечете за 15-20 минути.

5. Поднесете плоския доматен хляб горещ.

Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа дижонска горчица, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти