брашно - 500 гр
яйца - 3 бр.
кисело мляко - 300 гр
сода бикарбонат - 1 ч.л.
сол - 1 кафена лъжица
сирене - 300 гр
масло - 100 гр
кашкавал - 100 гр
Тези питки със сирене по рецепта на Mate Kitchen са удобни, когато искате да направите закуска набързо или пък сте останали без хляб за вечеря. Правят се с продукти, които ги има във всяка кухня – брашно, яйца, сирене, кисело мляко, масло.
Освен това в тестото няма мая, така че не се налага да втасва. Когато го омесите, оформяте питките и директно печете. За час и половина максимум ще сте готови. Тестото трябва да се получи гладко и еластично. Ако видите, че е много лепкаво, просто добавете още брашно.
Когато ги извадите от фурната, не бързайте да ги слагате на масата. Първо ги завийте с чиста памучна кърпа за няколко минути да омекнат и чак тогава ги поднесете.
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното.
2. Сложете содата в киселото мляко и разбъркайте.
3. Направете кладенче в брашното и в него сложете яйцата, киселото мляко, лъжичката сол, натрошеното сирене и разтопеното масло.
4. Омесете гладко тесто.
5. Ако е прекалено лепкаво, добавете още брашно.
6. Оформете топки с диаметър 6-7 см, може и по-малки. Излизат десетина.
7. Наредете ги в намазнена тава.
8. Във всяко топче направете дупка и сложете по едно малко кубче кашкавал.
9. Сложете тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете до златисто, около 40 минути.
10. Извадете питките от фурната и ги покрийте с кърпа, за да омекнат. Могат да се консумират както топли, така и студени.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, кашкавал, брашно, кисело мляко, масло които могат да предизвикат алергични реакции.